"Ekvinocij" nagrađen na DUFF-u

Sa snimanja filma Ekvinocij (M. PALJUH)
Sa snimanja filma Ekvinocij (M. PALJUH)

Film "Ekvinocij" porečke udruge UM S.A.V.E. (Ujedinjeni audio vizualni entuzijasti) osvojilo je prekjučer prvu nagradu na DUFF-u, filmskom festivalu djece i mladeži održanom u Dubrovniku. Bilo je prijavljeno stotinjak filmskih uradaka iz desetak mediteranskih zemalja, a porečki je film po ocjeni stručnog žirija koji su činili Juraj Lerotić i Barbara Vekarić diplomirani filmski redatelji, te Željka Surla, magistrica javnih medija i kolumnistica Dubrovačkog vjesnika, nagrađen prvim mjestom u kategoriji otvorenog stila.

Nagrade su u ime udruge preuzele psihologinja Vilma Bednar i učenica Ilenia Bajkin iz Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. To je ujedno drugo veliko priznanje za ovaj film u posljednjih mjesec dana, nakon što je nedavno nagrađen prvom nagradom na međunarodnom Four River festivalu u Karlovcu. "Ekvinocij" je nastao u suradnji s učenicima i profesorima porečke Turističko-ugostiteljske škole "Antona Štfanića" i povjerenstva Zajedno protiv ovisnosti Grada Poreča. Školska psihologinja Vilma Bednar zajedno s učenicima osmislila je projekt u sklopu kojeg su prije dvije godine izveli performans na temu ovisnosti na Trgu slobode.

Kasnije je na tu temu snimljen film "Ekvinocij" čije je snimanje vodio i režirao Mladen Đaković, domaćoj publici poznat po dokumentarcima poput "Zmajeve linije" i "Voda misterija života". "Ekvinocij" je priča sastavljena od dva dijametralno suprotna motiva, od koji je jedan bačva, koja simbolizira prazninu ljudske duše koju pojedinci pokušavaju ispuniti, koristeći razna sredstva ovisnosti, a drugi motiv su dječji glasovi, nevini i čisti kao potencijalna snaga za izlazak iz krize.

- Kad se objedine energija i kreativnost mladih uz iskustvo i znanje voditelja nastaju vrijedni uraci, a ishod tog objedinjavanja je i "Ekvinocij". Dobivene filmske nagrade su poruka mladima i ostalima, da se dobro odrađen posao uvijek prepoznaje, zaključuje Đaković. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter