Ekvador odobrio vađenje nafte u amazonskoj prašumi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekvadorski parlament odobrio je eksploataciju nafte u prirodnom rezervatu Yasuni, kontroverzni projekt koji brani predsjednik Rafael Correa, ali osporavaju autohtoni stanovnici tog dijela amazonske prašume i ekolozi.

Po završetku druge i zadnje parlamentarne rasprave, nacrt eksploatacije ITT-a, naftnog nalazišta procijenjena na 920 milijuna barela, proglašen je "nacionalnim interesom". Vlada je sad u mogućnosti pokrenuti prve korake prema komercijalnoj eksploataciji.

Sa 108 glasova za i 25 protiv, zastupnici su odgovorili na zahtjev ljevičarskog predsjednika Corree da se ukloni i posljednja ustavna prepreka eksploataciji prirodnih izvora u prirodnom parku na amazonskom istoku zemlje.

Naftna polja Ishpingo, Tambococha i Tiputini (ITT) predstavljaju 20 posto rezervi Ekvadora, najmanjeg člana OPEC-a, a smještena su u parku Yasuni čiji milijun hektara džungle predstavlja jedan od važnijih svjetskih rezervata bioraznolikosti.

Correa je 15. kolovoza objavio da želi vaditi naftu u Yasuniju nakon što nije uspjela svjetska kampanja privlačenja donatora koji bi Ekvadoru platili 3,6 milijardi dolara u zamjenu za očuvanje prirodnog parka.

Kampanja je uspjela osigurati samo djelić tih sredstava, premda su 2007., kad je Correa pokrenuo tu inicijativu, veliki donatori obećavali da će dati novac Ekvadoru kako bi se očuvala bioraznolikost u Yasuniju.

Vlasti procjenjuju da će tijekom sljedećih 20 godina zahvaljujući eksploataciji Yasunija zaraditi oko 19 milijardi dolara od kojih će većina biti namijenjena, po predsjedniku, borbi protiv siromaštva, većinom u Amazoni.

Bez eksploatacije ITT-a, zemlja gdje je stopa siromaštva 23,7 posto, raspolagala bi rezervama nafte za 11 godina, prema analitičarima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter