Ekvador odobrio azil Julianu Assangeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekvador je odlučio dati politički azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je u lipnju našao utočište u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu i podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, rekao je u četvrtak ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Quito je "odlučio dati politički azil Julianu Assangeu" jer on ne bi ostvario pravo na pravedan proces u slučaju izručenja SAD-u, rekao je ministar na konferenciji za novinare u svom ministarstvu.

Odluka Ekvadora da Assangeu da politički azil "ništa ne mijenja", ocijenio je u četvrtak Foreign Office i naglasio da ga britanske vlasti moraju izručiti Švedskoj.

"Razočarani smo odlukom Quita", naveo je Foreign Office u priopćenju. Sukladno našem zakonodavstvu, Assange je iscrpio svoje mogućnosti priziva i britanske vlasti ga moraju izručiti Švedskoj. Odluka ekvadorske vlade u tome ništa ne mijenja".

Švedska odbacuje sve optužbe prema kojima njezino pravosuđe ne jamči pravo na obranu, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Carl Bildt. "Naš pravosudni i ustavni sustav jamči sva prava svima. Odbacujemo svaku optužbu koja tvrdi suprotno", naveo je Bildt na svom twitter profilu. (Hina)
 

Assange: Odluka Quita je velika pobjeda

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa koji se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, pohvalio je odluku Quita o odobravanju političkog azila nazvavši je velikom pobjedom.

"To je velika pobjeda za mene i moje okružje", rekao je osoblju veleposlanstva. "To će sada vjerojatno donijeti više briga", istaknuo je, dok Velika Britanija i dalje ostaje pri odluci da ga izruči, usprkos odluci Ekvadora. Julian Assange je usto rekao da je zahvalan ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correi i njegovoj vladi.

"Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna", rekao je.

Ocijenio je ipak da usprkos ovoj povijesnoj pobjedi, borba tek počinje budući da se mora zaustaviti istraga Sjedinjenih Država o WikiLeaksu.

Australac već mjesecima opetuje da je žrtva urote SAD-a, zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata.

Assange se uvijek protivio izručenju Švedskoj, gdje ga pravosuđe traži zbog navodnog silovanja i napastovanja dviju Šveđanki, jer se boji da će ga Švedska odmah izručiti SAD-u, gdje mu prijeti sudski postupak zbog špijuniranja.

Vijest o odluci ekvadorskih vlasti s uzvicima odobravanja dočekali su Assangeovi pristaše okupljeni ispred zgrade veleposlanstva. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter