Ekstremno vrijeme - pravilo, a ne iznimka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buducnost na Zemlji, sa sve ekstremnijim vremenskim prilikama, zahtjevat ce puno više truda glede predvidanja i saniranja posljedica prirodnih katastrofa kako bi se sacuvali ljudski životi i ogranicila materijalna šteta i gubici u gospodarstvu, upozorava u srijedu UN u svom izvješcu o ucincima klimatskih promjena.

U izvješcu Meduvladinog panela o klimatskim promjenama, napisanom na 549 strana, konstatira se da ce sve zemlje biti na udaru poplavnih kiša, suša, tropskih vrucina i ostalih nepogoda, a upozorenja su prvenstveno upucena politicarima, s porukom, da treba djelovati sada jer je ekstreno vrijeme više pravilo nego iznimka.

Prema izvješcu, najranjivija je Azija, posebice istocna Azija i Pacifik, a podaci govore da su se od 80-ih godina prošlog stoljeca katastrofe povezane s vremenskim nepogodama utrostrucile.Izvješce istice da strategije u borbi protiv katastrofa ukljucuju ne samo zaštitu onih koji se nadu na putu prirodnih katastrofa vec i usvajanje i poticanje modela održivog razvoja, što znaci ocuvanje ekosustava poput šuma i voda. "Kljuc je baviti se uzrocima, a ne samo posljedicama katastrofa", stoji u izvješcu.

U njemu se takoder išcitava da se vecina pogibija uslijed prirodnih katastrofa, njih cak 95 posto izmedu 1970. i 2008., dešava u zemljama u razvoju. Ali, materijallni gubici uslijed katastrofa su znatni i u razvijenim zemljama, oko jedan posto bruto domaceg proizvoda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter