Ekstremni sportovi na buzetskom nebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva atraktivna natjecanja turistickog predznaka održat ce se ovog ljeta na istarskom sjeveru: od 1. do 7. srpnja otvoreno prvenstvo Hrvatske i Slovenije u preletima parajedrilicom FAI 2 kategorije - Istra Open 2012., a od 9. do 13. srpnja 12. otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem Opatija-Istra 2012.

- Natjecanje organiziramo zajednickim snagama jer time dobivamo više natjecatelja, što je isplativije, rekao je na  konferenciji za novinare predsjednik Tica Jožef Rabic. Organizacija takvog natjecanja za 120 pilota stoji oko 150.000 kuna. Od toga 80 posto prikupe kotizacijom, a prestala sredstva treba namaknuti od sponzora.

Na natjecanju Istra Open ocekuje se stotinjak najboljih pilota iz Hrvatske, Slovenije, Madarske, Italije, Slovacke, Poljske, Ceške, Srbije, Makedonije, Njemacke i BiH, najavila je Nikolina Koncarevic iz Tica. Natjecanje ce se odvijati na uzletištu Raspadalica, na obroncima Cicarije iznad Buzeta te ovisno o vremenskim uvjetima na uzletištu Brgud na Ucki iznad Šušnjevice.

Po završetku Istra Opena, na letackim terenima Istre i Kvarnera slijedi 12. otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem u organizaciji Kluba za slobodno letenje Homo volans iz Opatije. Stožer natjecanja je u Rocu, istaknuo je predsjednik Homo volansa Leo Biuk, a polijetat ce se s jednog od cetiri uredena uzletišta, od kojih se dva (Vojak, Brgud) nalaze na masivu Ucke, a ostali (Raspadalica i Žbevnica iznad Buzeta) na masivu Cicarije. Ocekuje se pedesetak natjecatelja i njihovih pratecih timova iz desetak zemalja s tri kontinenta. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter