Ekstremni sportaši pripremaju Škrbinu


Stazu Marinci - Maruškići od oko 1.200 metara dužine, obraslu raslinjem i mjestimično neprohodnu, prokrčili su brojni volonteri te njenim nasipavanjem doprinijeli i revitalizaciji Škrbine, omiljenog odredišta ljubitelja ekstremnih sportova. Projekt "Oživimo Škrbinu", na inicijativu brojnih sportaša, lokalnog stanovništva, lovaca i predstavnika Mjesnog odbora Svi Sveti, u suradnji s BK Buzet, AK Buzet Autosport i EMK Buzet kandidiran je natječaj "Mali projekti za bolje sutra", kojeg je raspisala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

I hitna može prići

Zaklada je projekt poduprla s 10.000 kuna. Tijekom tri srpanjska vikenda u akciji uređenja staze sudjelovalo je ukupno šezdesetak volontera; od sportaša, lokalnog stanovništva, lovaca, vatrogasaca pa do ljubitelja prirode. Time se brojnim ljubiteljima ekstremnih sportova omogućio pristup mjestu natjecanja, a interventnim službama poput hitne medicinske službe i vatrogasaca pravovremenu intervenciju. Također, lovci sada mogu do hranilica i pojilišta kojima zimi osiguravaju hranu šumskim životinjama.

- Zahvaljujući potpori Zaklade, uspjeli smo urediti donedavno zapušteni put koji povezuje Škrbinu s jedne strane sa Maruškićima i Marincima, a s druge sa selom Bržendi, istaknuo je predsjednik MO Svi Sveti Damir Fabijančić, zadovoljan što se oko projekta okupilo tako puno volontera.

Cilj je privući avanturiste

Upravo zahvaljujući volonterskom radu vrijednost projekta višestruko je uvećana i iznosi više od 50.000 kuna. Nastavljena je time tradicija rabota, zajedničkih radnih akcija kakvima su se oduvijek održavale staze i seoske lokve, a i dandanas se organiziraju zbog raznih seoskih potreba, poput održavanja staza, ali i čišćenje odvodnih kanala i sanacije divljih odlagališta otpada.

Uključivanjem javnog i privatnog sektora ostvareni su uvjeti za veću sigurnost građana, ali i njihovo druženje, kreativno provođenje slobodnog vremena te brendiranje Škrbine kao outdoor destinacije. Cilj je privući što više avanturista iz susjednih zemalja, naročito Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke i Engleske.

Škrbina, nekoć staza koja je povezivala Buzet s južnim djelom nekadašnje buzetske općine, bila je žila kucavica kojom su mještani Vrhuvštine, Sovinjštine i ostalih ruralnih područja svakodnevno prolazili. Izgradnjom nove asfaltirane ceste Svi Sveti - Most krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, Škrbina je izgubila svoju funkciju te je ova, nekoć najvažnija prometnica Buzeštine, pala u zaborav.

Početkom 2008. godine članovi Biciklističkog kluba Buzet krenuli su s idejom organizacije utrke u biciklističkom spustu, downhillu. Kao jedna od mogućih lokacija prepoznata je upravo Škrbina čije je ime zahvaljujući utrci, posljednjih godina postalo prepoznatljivo i u međunarodnim biciklističkim krugovima. Ova prvenstveno biciklistička i pješačka staza, počela se aktivno koristiti i za bavljenje sportom i rekreacijom, za enduro, offroad, tracking...

Uređenje staze Marinci - Maruškići, istaknuo je Rino Marinac iz sela Marinci, poticaj je i da se krene u novi projekt sanacije ruševne kapelice na Škrbini. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter