Ekstremni desnicari ušli u parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedska vlada desnog centra pobijedila je oporbu predvodenu socijaldemokratima na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no nije osvojila parlamentarnu vecinu, dok je krajnja desnica osvojila svoja prva mjesta u parlamentu.

Središnje izborno povjerenstvo priopcilo je da rezultati pokazuju da je cetveroclana vladajuca koalicija premijera Fredrika Reinfeldta, Savez desnog centra, osvojila 172 od ukupno 349 mjesta u parlamentu (49,2 posto).

Oporbeni blok predvoden socijaldemokratima osvojio je 157 mjesta (43,7 posto), dok je antiimigrantski opredijeljena desnica, Švedski demokrati, osvojila 20 mjesta (5,7 posto) i ulazi prvi put u parlament cime je desni centar ostao bez vecine.

Švedski demokrati nijecu da su rasisticka stranka, ali oba glavna politicka bloka iskljucuju suradnju s njima. Politicki analiticari navode da je stranka vecinom dobila potporu medu nezaposlenima, ciji broj je narastao tijekom globalne gospodarske krize te da jako uporište ima na jugu Švedske, gdje je broj imigranata veci od prosjeka na razini zemlje.

Prema mišljenju analiticara, cinjenica da vladajuci nemaju i vecinu u parlamentu uznemirit ce ulagace, a švedska kruna lagano ce nakon takvih rezultata oslabiti.

Uz ovakve izborne rezultate "imat cemo scenarij koji je vecina Švedana htjela izbjeci, a to je da imamo ksenofobicnu stranku koja drži ravnotežu snaga", kazao je komentirajuci rezultate Ulf Bjereld, politolog sa Sveucilišta Gothenburg.

Premijer Reinfeldt, koji se u izbornoj kampanji zalagao za smanjenje poreza i reforme vezane uz podupiranje države blagostanja, izjavio je da je spreman voditi manjinsku vladu, no ponovio je da ce prvo zatražiti potporu oporbene stranke Zelenih.

Reinfeldt je ostvario dobar rezultat zahvaljujuci jednom od najjacih gospodarskih oporavaka u Europi i postat ce prvi vladajuci celnik desnog centra koji je ponovno osvojio izbore u zemlji kojom su vecinom prošlog stoljeca vladali socijaldemokrati.


Podijeli: Facebook Twiter