Ekstremist za bogate zvijezde


Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster u svakom je slučaju jedan od najuzbudljivijih automobila današnjice. Svojim dizajnom djeluje toliko nestvarno da će se većina  nakon razgleda fotografija odlučiti za tvrdnju kako se ne radi o - stvarnom automobilu. No, ma što mislili, automobil sa znakom Lamborginija je itekako stvaran. Uz jednu obavezu: da biste došli u njegov posjed prije toga morate na bankovnom računu imati najmanje 3,2 milijuna kuna!

Ekstremno naglašeni bridovi, agresivno u svakom detalju vanjštine, Aventadorovo se stilsko usmjerenje prenosi i na unutrašnjost. Naravno da je tu sve zajedno smirenije, uostalom i vozač i putnici se moraju koncentrirati isključivo na vožnju, ali da nosi prepoznatljivi dašak posebitosti - svakako nosi.

Posvetimo se srcu automobila, odnosno njegovom motoru. Cilindara je čak 12. Mnogo ali kako je i zapremina velikih  6,5 litara, a snaga još impresivnijih 700 "konja", volumen spremljen u cilindre postaje tim razumljiviji.

Sve to omogućava mu da do brzine od 100 km/h stigne za samo 3 sekunde te da postigne maksimalnu brzinu, srećom u ovom slučaju nije bespotrebno, pa čak i dvolično, elektronski limitirana, od 350 km/h. Ono što nikako nije dobro činjenica je da automobil u prosjeku troši čak 16 litara benzina na 100 kilometara. To zapravo i nije toliko loše  jer vlasnik savim sigurno to lako može platiti, nego zbog toga što enormno onečišćuje okolinu: emisija CO2 je daleko iznad 200 g/km što je za većinu automobila današnjice davno odbačeni parametar.

Da bi slika automobila bila u cijelosti potpuna, istaknimo da je uz njega moguće nabaviti "felge" čiji je promjer čak 21 col. K tome, ma koliko djelovalo nemogućom misijom, automobil je na čitavom nizu sklopova postao lakši pa je to još jedan od razloga zbog čega Aventador može tako eksplozivno brzo.

Sve u svemu prekrasan, moćni, izgledom i djelom, automobil što će konačno utažiti glad basnoslovno bogatim planetarnim zvijezdama - sportašima, pjevačima i glumcima - za vozilom u kojem će apsolutno zadovoljiti maksimu "vidjeti i biti viđen". (E. PRODAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter