Ekstremi: Globalno zatopljenje i zahlađenje

Makija i životinje u Australiji pogođeni nezapamćenom vrućinom
Makija i životinje u Australiji pogođeni nezapamćenom vrućinom

Iako se majansko proročanstvo nije ostvarilo i do smaka svijeta srećom nije došlo, klimatske promjene u nekim dijelovima svijeta podsjećaju na scenarije filmova katastrofe. U Australiji gori tlo pod nogama, i to doslovno, dosežući temperature koje termometri ne mogu ni zabilježiti. S druge strane Zemljine polutke, u selu u ruskoj regiji Jakutiji zabilježeno je "nevjerojatnih" minus 59 stupnjeva Celzija, od kojih se doslovno ledi krv u žilama. S jedne strane svijeta globalno zahlađenje, s druge globalno zatopljenje.

Australija ove godine ima neobično vruće ljeto. Sydney je proteklog petka zabilježio najvišu temperaturu otkako su se prije više od 150 godina počeli bilježiti podaci: živa u termometru popela se tijekom poslijepodneva na 45,8 Celzijevih stupnjeva.

Naime, Australiju je prije nekoliko tjedana zahvatio val neviđene vrućine na dvije trećine teritorija, prouzročivši stotine požara makije i natjeravši meteorologe da na svoje karte unesu nove boje – ružičastu i jarkocrvenu, a prije nekoliko dana i "alarmantnu" ljubičastu koja će označavati mjesta s najekstremnijim temperaturama iznad 50 stupnjeva Celzija.

Za to su vrijeme izrazito niske temperature, praćene obilnim snježnim oborinama i ledenom kišom, pogodile velike dijelove Europe i izazvale brojne probleme u zračnom, željezničkom i cestovnom prometu u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Zbog snijega je na pariškim aerodromima Charles de Gaulle i  Orly otkazano oko 40 posto letova.

Kada su niske temperature u pitanju, onda se svakako moramo dotaći ruskog Sibira. Proteklog tjedna temperature su u nekim predjelima zabilježile minus 59 stupnjeva pa se, kako se moglo vidjeti na novinarskim snimkama, zamrzavala i unutrašnjost stanova.

Val hladnoće koji je pogodio Rusiju prije deset dana dosad je odnio 123 ljudska života. U gradu Karaganda toliko je hladno, da se i stubišta u zgradama lede, prenosi portal English Russia. Prozori, zidovi, rukohvati, strop, sve je okovano ledom koji stanari moraju ukloniti kako bi uopće mogli izaći iz stanova. (Pripremile Lara BAGAR i Vesna MEDVEDEC)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter