Ekstravagantan kulinarski projekt Salvadora Dalíja

Dalijeva kuharica
Dalijeva kuharica

Svi ljubitelji španjolskog nadrealnog slikara Salvadora Dalíja koji cijelo ljeto mogu iskoristi i posjetiti izložbu njegovih radova u galeriji Zavičajnog muzeja u Rovinju, iznenadit će se otkrićem da je ovaj genijalni umjetnik gajio jednaku strast prema slikanju kao i prema kuhanju.

"Čovjek može izabrati da ne jede, ali ne može prihvatiti da jede loše", izjavio je jednom. Nedavno je otkriveno da je otkačeni španjolski nadrealist 1973. surađivao s neimenovanim chefovima najpoznatijih francuskih restorana kako bi kreirao kuharicu "Les Diners de Gala". Unikatna i do sada nepoznata kuharica broji 136 recepata u 12 kategorija, a prepuna je ekstravagantnih jela poput prepeličjih pečenja ili tosta s janjećim mozgom i avokadom te cijelog poglavlja o puževima.

Knjiga također sadrži detalje Dalíjeve idealne prehrane: "Estetska i moralna vrijednost hrane za mene ima veliko značenje. Posebno sam pristran špinatu čija je suprotnost oklop. Volim jesti oklopljenu hranu, zapravo, volim sve školjke... To je hrana u kojoj borba otvaranja čini namirnicu ranjivom za naše okusne pupoljke", piše Salvador Dalí u svojoj kuharici. U kombinaciji s receptima, kuharica donosi i 12 litografija nadrealističnog pogleda na umjetnikova najdraža jela. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter