Eksploziv na ostacima aviona poljskog predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na ostacima vladina zrakoplova koji se srušio u Rusiji prije dvije godine, pri čemu je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 ljudi, objavio je danas poljski dnevnik Rzeczpospolita.

Ne navodeći izvore, list piše da su tužitelji i stručnjaci za eksplozive pronašli tragove TNT-a i nitroglicerina na krilima zrakoplova i u kabini, uključujući 30 sjedala. Tragovi su pronađeni i na području gdje se Tu-154 srušio približavajući se maloj zračnoj luci u blizini Smolenska 10. travnja 2010.

Ruski istražitelji okrivili su za nesreću poljsku posadu jer je pokušala sletjeti u gustoj magli, dok su Poljaci tvrdili da kontrolori letenja nisu smjeli dopustiti pilotima slijetanje.

U službenim izvješćima istražitelji su istaknuli da nisu pronašli dokaze o upletenosti treće strane u nesreću. Nisu međutim isključili mogućnost da tragovi eksploziva potječu od neaktiviranih bombi iz Drugog svjetskog rata koje su ostale na području na kojem se srušio zrakoplov, piše list. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter