Eksplozije u Tripoliju, paljba u Bengaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju predvecer eksplozije i snažna paljba mogle su se cuti na ulicama Bengazija, dok su istodobno snažne eksplozije odjekivale i Tripolijem, izvijestile su agencije.

Snažne eksplozije odjekivale su Tripolijem, a jedna od njih potresla je podrucje u blizini rezidencije Moamera Gadafija, prenio je dopisnik France pressea. Oko podrucja rezidencije-vojarne Bab el-Aziziya na jugu libijskoga glavnog grada podizao se dim, dok se istodobno mogla cuti i pucnjava protuzracne obrane. Približno dva sata prije toga u Tripoliju je u blizini Gadafijeve rezidencije aktivirana protuzracna obrana.

Reuters je pozivajuci se na izjave svjedoka izvijestio o povremenim eksplozijama i snažnoj paljbi koje se cuju na ulicama u središtu Bengazija. Libijske oružane snage ranije su svojim postrojbama zapovjedile da odmah prekinu vatru. "Libijske oružane snage dale su zapovijed svojim vojnim jedinicima da održavaju prekid vatre od 21 sat", rekao je glasnogovornik libijske vojske.

Udari snaga SAD-a, Francuske i velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Bengazija bili su "prilicno uspješni", rekao je u nedjelju americki viceamdiral Bill Gortney. U dosadašnjim napadima na libijske zracne i kopnene snage nije izgubljen nijedan zrakoplov koalicije a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

GADAFI NIJE NA POPISU CILJEVA


Viceadmiral Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a na konferenciji za tisak rekao je da nema novih libijskih zracnih ili radarskih aktivnosti, te da su one zahvaljujuci operaciji znatno smanjene. Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre".

Gadafi nije na "popisu ciljeva" SAD-a, istaknuo je Gortney. "U ovom trenutku jamcim da on nije na našem popisu meta. Ako se slucajno nade na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gadamo njegove rezidencije".

Gortney je rekao i da su se koaliciji koju su do sada cinili SAD, Britanija, Francuska, Italija i Kanada prikljucili Belgija i Katar.
Francuski vojni zrakoplovi u nedjelju nisu naišli na otpor nadziruci poštivanje zone zabrane letenja nad Libijom, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva obrane na konferenciji za tisak. Glasnogovornik je rekao je da je 15 francuskih vojnih zrakoplova u nedjelju sudjelovalo u saveznickim patrolama ali da nisu morali pucati na zracne ili kopnene mete jer nisu naišli na otpor.

Na pitanje jesu li moguce kopnene operacije protiv snaga libijskog celnika Moamera Gadafija Teisseire je rekao da se ne razmatra ništa drugo osim zracne operacije. On je rekao da Katar šalje cetiri Miragea 2000/9 koji ce u saveznickoj misiji letjeti s francuskim zrakoplovstvom, istaknuvši time arapsko sudjelovanje u operaciji.

LIBIJSKI VO?A NAJAVIO DUGOTRAJAN RAT


Dan nakon pocetka zapadne vojne intervencije, libijski voda Moamer Gadafi najavio je u nedjelju "dugotrajni rat", napominjuci da su svi Libijci naoružani i da ce pobijediti, prenosi državna libijska televizija njegove rijeci, no izjava nije popracena slikom. Saveznicima je takoder porucio da su "teroristi". "Ovo je neopravdana agresija", dodao je.

Libijska vlada pocela je dijeliti oružje civilima i za nekoliko sati ce oružje primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je u nedjelju državna agencija Jana.

Reuters javlja da su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju tenkovima ušle u središte grada Misrata koji je pod kontrolom pobunjenika. Stanovnici javljaju da je poginulo nekoliko ljudi, a da opasnost predstavljaju i snajperisti rasporedeni po krovovima.

"Ljudima je sve teže izvuci se iz grada", javio je telefonom jedan stanovnik. Takoder je kazao da su luku okružili brzi camci koji sprjecavaju dostavu pomoci gradu.

Glasnogovornik pobunjenika je potvrdio da se u Misrati vode borbe i da su Gadafijevi tenkovi u središtu grada.Kazao je da žrtava ima toliko da ih ne mogu prebrojiti.

Zracni napadi zapadne koalicije na Libiju nastavljeni su u nedjelju, a u njima sudjeluju francuske, britanske i americke zracne snage. U nedjelju prijepodne stižu vijesti da se nakon najnovijih zracnih udara zapadnih snaga na strateški važnom putu na istoku Libije, nalaze desetine izgorjelih vojnih vozila i tenkova. Izmedu Bengazija i Adždabije, oko bombardiranih vozila Gadafijevih snaga videno je barem 14 poginulih, javlja Reuters.

SAD: USPOSTAVLJENA ZONA ZABRANE LETA

Americke i saveznicke snage zaustavile su Gadafijevu ofenzivu na pobunjenike u Bengaziju i ucinkovito provele zonu zabrane leta iznad Libije, izjavio je u nedjelju admiral Mike Mullen, nacelnik Glavnog stožera americke vojske, javile su agencije. Prema Mullenovim rijecima, zracnim udarima u subotu onesposobljena je Gadafijeva protuzracna obrana i aerodromi, a istovremeno je iznad Bengazija uspostavljena borbena zracna ophodnja, navodi Reuters.

"Jucerašnja operacija je dobro prošla. U posljednja dva dana nema na nebu Gadafijevih zrakoplova ili helikoptera. Zona zabrane leta je uspješno uspostavljena", dodao je u razgovoru za emisiju "Meet the Press" televizijske mreže NBC.

Istaknuo je, medutim, da misija saveznicke akcije nije svrgavanje Gadafija, vec zaštita civila i provodenje humanitarne zadace u skladu s rezolucijom 1973 Vijeca sigurnosti UN-a, prenosi France Presse.

Kazao je da za sada nema dojava o stradavanju civila u saveznickim zracnim napadima. U subotu su francuski lovci Rafale gadali su tenkove i oklopna vozila na podrucju Bengazija. Nekoliko sati kasnije ispaljeno je 112 krstarecih raketa Tomahawk s americkih i britanskim brodova i podmornica u Sredozemnom moru. Gadani su ciljevi libijske protuzracne obrane i strateških komunikacijskih cvorova oko Tripolija i Misrate. U tom prvom valu napada sudjelovalo je 25 ratnih brodova, medu kojima i tri americke podmornice. U nedjelju ujutro u akciju su se ukljucili britanski i americki zrakoplovi.

CBS News javlja da su tri americka B-2 nevidljiva bombardera bacila 40 bombi na jedan od glavnih "libijskih aerodroma", ali ne navodi detalje. Pentagon tu vijest nije komentirao.

Britanski lovci bombarderi tipa Tornado GR4 ispalili su rakete Stormshadow na ciljeve u Libiji, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik RAF-a, general John Lorimer. Napadi su "najudaljenija misija bombardiranja RAF-a nakon falklandskog rata" protiv Argentine 1982., rekao je ministar obrane Liam Fox.

Tripoli je u nedjelju rano ujutro bio meta bombardiranja, na koje je uzvratila libijska protuzracna obrana razmještena u glavnom gradu. Jedan je zrakoplov nadlijetao podrucje vojarne-rezidencije Moamera Gadafija u Bab al Aziziji na jugu glavnoga grada, javio je dopisnik France pressea. Protuzracni topovi smješteni u rezidenciji i njezinoj okolici, kao i u drugim dijelovima Tripolija, uzvratili su paljbom nešto prije 2 sata ujutro po mjesnom vremenu.

U subotu je u zracnim napadima zapadne koalicije na nekoliko libijskih gradova poginulo najmanje 48 osoba, a 150 ih je ranjeno, prenosi France presse pozivajuci se na službene libijske izvore. "Cetrdeset osam osoba je poginulo, od cega 26 u Tripoliju", rekao je anonimni izvor.

SAD i Velika Britanija objavili su da su ispalili više od 110 raketa Tomahawk s brodova i podmornica na više od 20 ciljeva na libijskoj obali, medu kojima su bili i sustav protuzracne obrane i strateški komunikacijski cvorovi. Operacija je pokrenuta u subotu poslijepodne.

Libija je u subotu navecer zatražila hitan sastanak UN-ova Vijeca sigurnosti nakon što je Zapad pokrenuo vojnu operaciju protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija, prenijele su arapske satelitske televizije. Televizije koje su prenijele vijest, Al Jazeera i Al Arabiya, nisu navele izvore ni pojedinosti o cilju takvog sastanka.

GADAFI: SREDOZEMLJE POSTAJE BOJNO POLJE


Gadafi je rekao da Vijece sigurnosti ima odgovornost da zaustavi agresiju na Libiju, izvijestila je libijska državna televizija ne spominjuci mogucnost sastanka VS-a. Vijece sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju kojom je odobrilo uvodenje zone zabrane leta nad Libijom i upotrebu "svih nužnih mjera" za zaštitu civila od Gadafijevih napada. Zapadne snage u subotu su pokrenule zracne napade na Libiju.

Libijski je režim u subotu priopcio kako nakon zapadne vojne operacije ništavnom smatra rezoluciju 1973 kojom UN uvodi zonu zabrane leta, ustvrdivši kako sada ponovno "ima pravo" koristiti svoje zrakoplovstvo.

Moamer Gadafi je ustvrdio da su otvorena "skladišta oružja" za obranu Libije od "kolonijalne križarske" agresije. "Sredozemlje je postalo pravo bojno polje", rekao je pukovnik Gadafi u kratkoj zvucnoj snimci koju je emitirala službena libijska televizija i zaprijetio da ce libijske snage "napasti sve civilne ili vojne ciljeve" na Sredozemnom moru.



"Interesi zemalja koje su sudjelovale u napadu bit ce ugroženi", upozorio je Gadafi rekavši da su zracni i raketni napadi "neopravdana križarska agresija" protiv koje ce se "hrabri libijski narod boriti". "Pozivamo narode i državljane arapskih i islamskih zemalja, Latinske Amerike, Azije i Afrike da ostanu uz junacki libijski narod".

Prije nego što su njegove snage u subotu došle pod udar medunarodne koalicije, Gadafi uputio je pisma upozorenja americkom predsjedniku Baracku Obami i drugim celnicima. Obami se obraca sa "sine moj". "Libija nije vaša. Libija je za sve Libijce", napisao je u pismu koje je novinarima procitao njegov glasnogovornik. "Vi cete požaliti ako poduzmete korake prema miješanju u naše unutarnje poslove", upozorio je Gadafi.

BORBE OKO BENGAZIJA


Agencija France Presse javlja da je u borbama izmedu Gadafijevih snaga i pobunjenika od petka navecer do subote na podrucju Bengazija poginulo više od 90 osoba. Lokalni novinari koji rade za strana dopisništva javljaju da se pobunjenici u džipovima i kamionetima na kojima su postavljene strojnice nakon zracnih udara zapadnih sila krecu prema Adždabiji. To je strateški grad koji stoji na ulazu u istocnu Libiju.

TRIPOLI: ZADRŽANA TALIJANSKA POSADA


Posadu talijanskog tegljaca koju cine osmorica Talijana, dvojica Indijaca i Ukrajinac, zadržale su naoružane osobe u luci u Tripoliju, izvijestila je u nedjelju prijepodne agencija Ansa. Posada je zadržana u subotu poslijepodne, dok su se s broda u luci iskrcavali libijski radnici, navodi agencija koja se poziva na "obaviještene izvore". Nekoliko naoružanih osoba, medu kojima se jedan predstavio kao zapovjednik luke, uhitili su posadu, sprijecivši brod da isplovi.

POTPORA JAPANA I TURSKE


Japan je u nedjelju pružio potporu napadu medunarodne koalicije na snage libijskog celnika Moamera Gadafija osudivši nasilje libijskih vlasti nad civilnim stanovništvom. "Japanska vlada podupre mjere država clanica UN-a sukladno rezoluciji 1973 Vijeca sigurnosti", istice u priopcenju ministar vanjskih poslova Takeaki Matsumoto. "Odlucno osudujemo libijske vlasti zbog nastavka nasilja nad stanovništvom", rekao je Matsumoto. "Žurno tražimo od libijskih celnika da budu razboriti i cim prije donesu odluku".

Clanica NATO-a Turska ce pridonijeti na odgovarajuci nacin provedbi UN-ove rezolucije o zoni zabrane leta u Libiji kao i mjerama zaštite civila, priopcilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje. Turska je pozivala na prekid vatre u Libiji te se protivila stranoj vojnoj intervenciji u toj zemlji. Nakon što je Vijece sigurnosti UN-a odobrilo vojnu akciju turski premijer Tayyip Erdogan je ipak rekao u priopcenju kako je rezolucija obvezujuca za sve zemlje.


Podijeli: Facebook Twiter