Eksplozije u Ankari i Istanbulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tursko ministarstvo pravosuđa i uredi vladajuće stranke AKP u glavnom gradu Turske Ankari napadnuti su improviziranim eksplozivnim napravama u utorak navečer, dva dana uoči najavljenog prekida vatre s kurdskim pobunjenicima.

U napadu su oštećeni prozori na sedmom katu zgrade stranke AKP, gdje se nalaze i uredi premijera Tayyipa Erdogana, a dvije su naprave eksplodirale ispred zgrade ministarstva pravosuđa koja je udaljena nekoliko kilometara.

- Ne znamo sa sigurnošću tko stoji iza napada, ali imamo grubu sliku ... ima puno neprijatelja demokracije, a ovo je napad na demokraciju", rekao je ministar unutarnjih poslova Muammer Guler.

Turska televizija pokazala je snimke mjesta eksplozije na koje su pristizala vozila hitne pomoći. CNN Turk javio je da su najmanje dvije osobe ozlijeđene. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

Eksplozivna naprava male razorne moći eksplodirala je u srijedu u azijskome dijelu Istanbula, pri čemu su popucali prozori, ali nije bilo ljudskih žrtava, objavili su turski mediji. Riječ je o posljednjem u nizu napada uoči primirja što ga je najavila pobunjenička Kurdska radnička stranka (PKK).

U četvrtak bi trebalo nastupiti primirje što ga je najavio kurdski vođa Abdullah Ocala, koji se nalazi u turskome zatvoru odakle pregovara s državnim dužnosnicima o okončanju sukoba tridesetogodišnjeg sukoba između turskih vlasti i pobunjenih Kurda, u kojemu je ubijeno oko 40.000 ljudi. Primirje, koje se poklapa s kurdskom novom godinom, moglo bi biti veliki korak na putu prema okončanju sukoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter