Eksplozija u Sankt Peterburgu je teroristički čin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko državno odvjetništvo nazvalo je terorističkim činom eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu koja je u ponedjeljak usmrtila devet, a ozlijedila 20 osoba, prema službenim podacima koje prenose ruski mediji, a agencija  Interfax javlja da je pronađena još jedna neeksplodirana naprava.

Nacionalni protuteroristički odbor (NAK) potvrdio je da se radi samo o jednoj eksploziji između postaja Trg Senaja i Tehnološki institut. Kako navode izvori, ekplozivno sredstvo ručne izrade je očito bilo ostavljeno u vagonu.

Hitne službe St. Peterburga najprije su rekle da su bile dvije eksplozije, no izvor iz njihovih redova poslije je otkrio da je bila samo jedna, no da se ona dogodila u tunelu između stanica.

Prema neslužbenim informacijama, poslije je u podzemnoj željeznici pronađena još jedna bomba koja nije eksplodirala na postaji Trg Ustanka.

Vlasti su zatvorile sve postaje podzemne željzeznice u tom gradu, a i moskovske službe su uvele dodatne mjere sigurnosti.

"Pozivam vas, stanovnike St. Peterburga, kao i goste u našem gradu, da budete budni, pozorni i na oprezu, te da se ponašate na odgovoran način u svjetlu ovih događaja", poručio je guverne St. Petersburga Georgij Poltavčenko.

Napad na taj grad, nekadašnju rusku kraljevsku prijestolnicu, imao bi simboličnu snagu za bilo koju militantnu skupinu, piše Reuters.

Rusija je u proteklim godinama bila meta napada separatističkih islamističkih Čečena, a prijetila joj je i takozvana Islamska država, koja također regrutira Čečene, zbog ruskih vojnih operacija u ratu u Siriji.

Napadi na Rusiju u prošlosti su bili koncentrirani na Moskvu, uključujući napad na zračnu luku, kazalište, te postaju podzemne željeznice.

Najmanje 38 ljudi poginulo je 2010. kad su dvije bombašice samoubojice detonirale bombe na prepunim stanicama moskovskog metroa.

Više od 330 ljudi, od kojih su pola bila djeca, ubijeno je 2004. u Beslanu, gradu na jugu Rusije, nakon što je policija uletjela u školu u kojoj su islamistički militanti držali taoce.

Slično se dogodilo 2002., kad je 120 taoca ubijeno u moskovskom kazalištu Dubrovka.

Putin je kao premijer 1999. pokrenuo kampanju za gušenje separatističkog pokreta u južnoj, muslimanskoj pokrajini Čečeniji.

Rusija je zbog čečenskih pobunjenika koji se vraćaju iz Sirije u stanju visoke pripravnosti te strahuje od nastavka napada koji su pogađali tu zemlju prije nekoliko godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter