Eksplozija u Podsusedu: Na terenu stotinu policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebačka policija provodi očevid o uzrocima eksplozije koja se jutros oko 3.50 sati dogodila na željezničkoj pruzi 50-tak metara zapadno od željezničke postaje Podsused, u Aleji Bologne, u trenutku prolaska teretnog vlaka, a na terenu su i pirotehničari te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb.

Eksplozija je odjeknula na X. koridoru, najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove prometuje i prigradska željeznica.

Pretpostavlja se da su posljedice eksplozije mogle biti veće da je prugom u tom trenutku prolazio putnički vlak, koji ima znatno lakšu lokomotivu.

Uz željeznički, obustavljen je i cestovni promet u tom dijelu grada. Zlatko Ancić iz zagrebačke policije rekao je Hini da policija preusmjerava promet i da zasad nema zastoja.

Iako policija još uvijek ne potvrđuje je li u pitanju neka eksplozivna naprava postavljena pod prugu, sumnje upućuju da je doista riječ o eksplozivu, ali o amaterskom činu nekog pojedinca, a nikako organizirane skupine. No, policija još uvijek nema kvalifikaciju kaznenog djela.

Za sada još nije poznato što je uzrokovalo "eksplozivnu reakciju", a policija i pirotehničari još uvijek obavljaju očevid, izjavio je na mjestu nesreće načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić.

Policija provodi očevid u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, a na terenu su i pirotehničari te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb kako bi se utvrdile okolnosti te intenzitet eksplozije.

Okolno područje okruženo je policijskim trakama, unutar kojeg se mogu vidjeti policajci i pirotehničari u bijelim odjelima s policijskim psima.

U eksploziji je oštećena pruga i lokomotiva na sjevernom kolosijeku Zagreb-Zaprešić, kod Podsuseda, a oštećeno je i nekoliko prozorskih stakala na obližnjim kućama.

Jedna od susjeda koja je čula detonaciju eksplozije, ispričala je novinarima da je to bio strašan udarac koji je puknuo kao bomba. "To je bio užas, to je bila jaka eksplozija, kao kada su bombe pucale u II. Svjetskom ratu", rekla je.

Druga susjeda novinarima je, pak, ispričala kako ju je probudila eksplozija, a da nakon toga nije čula nikakve zvukove ili trčanje. Učinilo joj se, kaže, da je bomba odjeknula iz obližnjeg pothodnika. Dodala je kako se zna dogoditi preko noći da netko baci petardu pa joj zbog toga ništa nije bilo sumnjivo.

Cijeli Podsused je pod policijskom opsadom, procjenjuje se kako je na terenu najmanje 100 pripadnika policije koji vrše očevid, vidljivo je više od dvadeset policijskih vozila.

Na konferenciji za novinare PU zagrebačke rečeno je da su od siline detonacije oštećeni prozori i kuća na adresi Podsusedski trg 9. Neslužbeno doznajemo da je vlasnica kuće M. I.

Sve kuće oko mjesta eksplozije omotane su policijskom vrpcom, a forenzičari u bijelim kutama temeljito prelaze preko terena koji je zatvoren za pristup svim civilnim osobama. Policijski istražitelji razgovaraju sa svim stanarima.

Do eksplozije je došlo u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojeg je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin vozio 39-godišnji strojovođa B. H.. Nastala je materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nije bilo, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Zbog očevida u potpunosti su obustavljeni željeznički i cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera.

Cestovni promet obustavljen je Alejom grada Bologne od Aleje Seljačke bune do Ulice Susedgradski Vidikovec. Promet će se odvijati obilaznim smjerovima – prema istoku promet se preusmjerava u Aleju Seljačke bune preko Podsusedskog trga i Podsusedskom alejom do Ulice Susedgradski Vidikovec gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne; u smjeru zapada promet se preusmjerava u Ulicu Susedgradski Vidikovec preko Podsusedske aleje i Podsusedskog trga u Aleju Seljačke bune gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne, kažu u policiji.

Vezano za odvijanje željezničkog prometa iz Hrvatskih željeznica (HŽ) se doznaje kako svi vlakovi prometuju do Gajnica te od Zaprešića prema Savskom Marofu.

Putnici koji putuju međunarodnim vlakovima broj 212 i 158, prevoze se autobusima i elektromotornim vlakovima do kolodvora Dobova, odakle će nastaviti vožnju vlakom Slovenskih željeznica prema prema Villachu odnosno Beču.

Putnici međunarodnog vlaka broj 499 (Muenchen – Zagreb) elektromotornim vlakom prevoze se do Savskog Marofa te će od Savskog Marofa do Zagreb Glavnog kolodvora biti prevezeni autobusima.

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) izvijestili su oko 8,40 sati kako je uspostavljen ZET-ov autobusni promet na linijama 172, 176, i 177 uobičajenim trasama. Druga vozila još uvijek ne mogu voziti cijelom dužinom Aleje Bologne. (Hina, V. VESIĆ/Novi list ; snimili R. ŠUVAR, D. KRAJAC/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter