Eksplozija u nuklearnom kompleksu, jedan mrtav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U eksploziji peci za spaljivanje radioaktivnog otpada u nuklearnom kompleksu na jugu Francuske u ponedjeljak je poginula jedna, a ranjene su cetiri osobe, medu kojima jedna teško, objavila je francuska Uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) i tvrtka EDF, vlasnica centrale, dodajuci da nema opasnosti od curenja radijacije.

U incidentu nije došlo do curenja radioaktivnog ili kemijskog materijala, objavile su i ASN i EDF (Electricite de France), a potvrdilo ministarstvo energetike. Glasnogovornik EDF-a tvrdi da nije rijec o "nuklearnom, vec o industrijskom incidentu".

"Požar uzrokovan eksplozijom pod kontrolom je", dodaje EDF u priopcenju. ASN u svom priopcenju naglašava da je krizna situacija završena.

Središte za skladištenje otpada niske radioaktivnosti (Centraco) smješteno je u Codoletu, ali pripada nuklearnom postrojenju u Marcouleu, u kojem se nalazi centar za nuklearna istraživanja. U kompleksu, smještenom 30 kilometara od Avignona, nema nuklearnih reaktora.

"Nisu poduzete mjere izoliranja ili evakuacije djelatnika u Codoletu jer nisu bile potrebne", navodi se u priopcenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova. "Ranjeni nisu bili ozraceni, a jedna je osoba poginula u eksploziji", dodaje se.

I u priopcenju koje je objavio hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnosti navodi se da se radi o industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreci.

U tom francuskom kompleksu radi 350 ljudi, a u njemu se u visokim pecima tali metalni nuklearni otpad, poput ventila i crpki koji se koriste u nuklearkama, dok se zapaljivi nuklearni otpad procesuira u posebnim spalionicama.

Ministrica ekologije Nathalie Kosciuscko-Morizet iza 17 sati stici ce na mjesto eksplozije kako bi nazocila "preciznoj procjeni mogucih radioloških posljedica tog incidenta", priopceno je iz ministarstva ekologije.

Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je izvješce o nesreci, ciji ce uzrok, po priopcenju francuskih vlasti, biti precizno utvrdeno nakon istrage.

Francuska inace ima 58 nuklearnih reaktora i u njima provodi stres testove nakon nesrece u japanskoj Fukushimi.


Podijeli: Facebook Twiter