Eksplozija dobrog raspoloženja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki valovi dobrog raspoloženja zapljusnuli su publiku koja je u srijedu navecer došla u Rock Caffe da bi uživala u nesvakidašnjem koncertu trija saksofonista, flautista i pjevaca Vaska Atanasovskog koji je nastupio u sklopu Jazzbine.

Trio je natjerao publiku da baš nakon svake pjesme oduševljeno reagira, što se u Rock Caffeu ne vidi cesto. S jedne strane moglo bi se reci da je razlog tome što Atanasovski i društvo idu na prvu loptu i publici serviraju prepoznatljive brze ritmove Balkana i klezmera pa tako ne mogu pogriješiti. No, to je krivo jer ovi su glazbenici prije svega majstori u onom što rade i to se vidi i na prvi pogled.

Bubnjar Marjan Stanic se cijelo vrijeme smješka, ponekad i krevelji, ali vidi se da uživa u svakoj sekundi nastupa i ne štedi se pa naprosto impresionira svojim bubnjanjem. Osim što za sviranje koristi razne vrste palica, pa i žlice, u jednoj je pjesmi i strizao škaricama. Ne, mi nismo nikad vidjeli ništa slicno. Ne samo da njima lupa nego i zvuk njihovog rezuckanja koristi kao ritam.

Stanica inace publika pamti po sudjelovanju u grupi Žoambo Žoet Workestrao koji nisu baš dobro prošli kada su zadnji put ovdje nastupili, no s ovog ce koncerta sigurno ponijeti jako lijepe uspomene. Gitarist Dejan Lapanja djeluje malo po strani, ali smo od nekih pulskih glazbenika najviše pohvala culi baš na racun njegove svirke.

Uglavnom, u nastupu ovog slovenskog trija stilovi se miješaju, a jedina je konstanta da je njihova glazba brza, vesela i tjera, ako vec ne na ples, onda na skakutanje i pljeskanje, iako ima nekih mirnijih dionica.

Ima tu bluesa, malo cak i countryja, pa i rockabillyja, a Atanasovski autorske pjesme koje dominiraju repertoarom kombinira s pjesmama iz Srbije, Bosne ili Makedonije koje je preradio u vlastitim aranžmanima. Jednostavno je nemoguce na koncertu trija Vaska Atanasovskog ostati miran.

Kada pjeva, podsjeca na Johnnyja Štulica, glasom i muzikom koju izvodi kao da ce svaki cas zapjevati "Usne vrele višnje". Umjesto toga, na repertoaru su mu pjesme poput ljubavne "Paralised", zatim "Ladies of the night", "Come to me" ili "In the dark".

Jazzbina u Rocku se nastavlja iduce srijede za kada je najavljen pulski drum 'n' bass duo Marco Quarantotto i Marko Grbac.


Podijeli: Facebook Twiter