Eksplozija dobrih vibracija

Vasko Atanasovski Trio (N. LAZAREVIĆ)
Vasko Atanasovski Trio (N. LAZAREVIĆ)

Vasko Atanasovski Trio užario je u subotu atmosferu među ljubiteljima jazza u klubu Marelica Doma hrvatskih branitelja. Bila je ovo prva od tri žurke kojima se Jazzbina oprašta jer nakon 22 godine odlazi u mirovinu koja međutim nije starosna, kako je rekao Željko Marković dodavši da misli da će morati pričekati neka bolja vremena "ili da dođu neki novi klinci koji će biti luđi od nas".

Neovisno o povodu, atmosfera na koncertu ovog slovenskog trija je bila idealna za one koji vole plesati iako su se takvi u subotu uglavnom suzdržavali, premda je od početka bilo jasno da će biti veselo. Ako to i nije bilo nekome jasno po uvodnim skladbama, onda je sve govorilo lice bubnjara Marjana Staniča koji je osmijeh raširio od uha do uha i nije ga skidao do kraja koncerta, povremeno zažmirivši i prepustivši se očito stanju blaženstva. Trebalo je neko vrijeme da se publika malo razmrda. Nakon prvog polusatnog seta trio je bez puno filozofiranja nastavio tamo gdje je stao i u drugom setu, u kojem se pojavila jedna balada gdje je do izražaja posebice došao Vaskov saksofon da bi onda prepustio solo gitaristu Dejanu Lapanji. Spomenuta balada zove se "Nožici", odnosno "Škarice" i odskače od cjelokupnog repertoara jer zvuči prilično pop i idealna je za radijske valove.

Atanasovski se uglavnom drži saksofona, ali zna i zapjevati kao primjerice u skladbama "Djevojka", "Naša prošlost je nečija budućnost" ili "Come to me", a u jednoj numeri svira i flautu. Subotnji nastup bila je prilika da predstave materijal s novog albuma kojeg upravo rade, a Atanasovski je jedan dio posvetio i pjesmama iz svog makedonskog ciklusa, kako ga naziva. Svoju verziju jazza Atanasovski tako je začinio utjecajima Balkana i nekih malo bližih i daljih krajeva, a takva kombinacija u pravilu daje prilično eksplozivnu glazbenu smjesu iz koje pucaju dobre vibracije, a svemu tome pridonosi i mali, ograđeni, intimni klupski prostor poput ovoga u subotu u Marelici. Do kraja koncerta atmosfera je bila prilično uzavrela i publika se potpuno prepustila veselim i brzim ritmovima tako da dečke nije trebalo puno nagovarati da odrade bis koji su započeli pjesmom "Volim te", a koja je pak posvećena Vaskovom prijatelju Slovencu zaljubljenom u curu iz Pule. (Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter