Eksperimentalni nasad revitalizira zaboravljene voćke


U Vižinadi je nedavno u Zajednici Talijana održana dvodnevna radionica u sklopu projekta Očuvanje  prirodne baštine – revitalizacija voćnih vrsta karakterističnih za područje Istre (RAST ISTRE) koji se provodi u okviru programa IPA/EFRR - Europske teritorijalne suradnje – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija 2007 - 2013. Kako vele iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji je jedan od nositelja projekta i organizator radionice, na radionici je prisustvovalo 65 studenata, poljoprivrednih proizvođača, znanstvenika te predavača s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

Sok, sirup i rakija od šipka

Izvanredni profesor dr. sc. Sandra Voća održala je predavanje o kvaliteti soka od šipka, izv. prof. dr. sc. Boris Duralija o intenzivnoj proizvodnji žižula, doc. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić govorila je o manje zastupljenim voćnim vrstama mediteranskog područja, a dr. sc. Jelena Gadže o potencijalima proizvodnje šipka. Sa Sveučilišta u Ljubljani, Biotehničkog fakulteta voditeljica ovog projekta dr. sc. Nataša Poklar Ulrih predstavila je projekt i rekla nešto više o dosadašnjim rezultatima i aktivnostima, dok je dr. sc. Mihaela Skrt održala predavanje o prehrambenoj vrijednosti i sadržaju fenolnih i drugih bioloških aktivnih spojeva u šipku. S Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, dr. sc. Mira Radunić govorila je  o sustavima uzgoja i sortama šipka, a s Veleučilišta u Rijeci Poljoprivrednog odjela u Poreču, dr. sc. Željko Prgomet o pripremi sadnica i sadnji šipka te proizvodnji sadnog materijala šipka i žižule. S Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč, dr. sc. Sara Godena održala je predavanje o značaju i mogućnosti upotrebe šipka, a dipl. ing. agr. Elvino Šetić o pripremi tla za sadnju, gnojidbu i njezi mladog nasada. Osim predavanja, u sklopu ove radionice mogli su se kušati i razni proizvodi dobiveni od šipka, poput džemova, soka, sirupa i rakije.

Planirana sadnja 600 sadnica

Radionica se organizirala povodom podizanja eksperimentalnog nasada šipka na hektaru površine u Vižinadi, gdje je po projektu predviđena sadnja 600 sadnica šipka različitih sorti. Vodeći partner projekta RAST ISTRE je Biotehnički fakultet Sveučilišta u Ljubljani, a ostali partneri iz Slovenije još su i Znanstveno-istraživački centar Sveučilišta Primorska te Društvo za održivi razvoj Istre. Partneri iz Hrvatske su osim Instituta za poljoprivredu i turizam su Općina Vižinada i Udruga za promicanje i zaštitu kulturnih programa Triada iz Svetog Lovreča.

Cilj projekta je oživljavanje uzgoja te predstavljanje i promocija manje zastupljenih sredozemnih voćnih kultura, oživljavanje tradicionalnog korištenja voća u kuhinji i razvoj novih proizvoda s dodanom vrijednošću.

- Edukacija o agronomskoj praksi, prehrambenoj i uporabnoj vrijednosti starih voćnih vrsta u okviru ove dvodnevne radionice i sadnja nasada šipka bio je jedan od osnovnih ciljeva projekta, dok će  eksperimentalan nasad biti temelj za proučavanje šipka te ujedno pridonijeti i većoj količini proizvedenih plodova ovih voćaka., priopćuju s Instituta. 

Institutu preostaje u okviru ovog projekta  još samo izrada monografije o raširenosti, biološkoj vrijednosti voća i povijesti uporabe voćnih vrsta karakterističnih za područje Istre, odnosno bajama, žižule, šipka, planike i običnog koprivića. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter