Eksperimentalna glazba u seoskom ambijentu


Proteklog vikenda na stanciji Mani u Hreljima nedaleko Žminja održana je manifestacija Klangfest Kružni tok koja je okupila desetak umjetnika iz cijelog svijeta, a njih i publiku povezala je ljubav prema suvremenoj, eksperimentalnoj glazbi ali i videu i književnosti.

Događaj su organizirale umjetnice koje se bave suvremenom glazbom i to Mia Zabelka koja vodi Enterprise Z i udrugu Klanghaus u Austriji te Zahrom Mani i Karin Schorm koje su dio Mani d.o.o. One već godinama rade zajedno na različitim projektima koji su povezani zvukom odnosno eksperimentalnom glazbom ili preciznije sound artom koji obuhvaća različite medije, od elektronike do interdisciplinarnih umjetničkih projekata.

Ovakvi festivali se organiziraju četiri puta godišnje od 2007., u Klanghausu u Untergreithu u Štajerskoj, a ovo je bilo prvi put da su izašli izvan granica Austrije. U Hrelje su tako došli umjetnici iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Izraela.

Projekt je nazvan Kružni tok jer umjetnici i publika dolaze, sreću se, komuniciraju i razmjenjuju ideje a onda svatko ide svojim putem. Kružni tok stoji kao metafora za središnje mjesto susreta otvoreno u svim smjerovima, dozvoljavajući tok koji ide prema centru i od centra rotacije ideja, estetika i pogleda, zbližavajući različite kulture i žanrove.

Neki od umjetnika stigli su već u petak i održali akustični nastup za zagrijavanje.

Glavni dio manifestacije održan je u subotu poslijepodne kada je publici ponuđena raznovrsna paleta zvučnih doživljaja. Uz Eugenija Caria sa Sardinije (koji djeluje pod imenom SaffronKeira), nastupilo je troje članova rovinjske Natane i to Riccardo Bosazzi, Antonella Rocco Sugar i Luciano Sugar. Härdig je potom svirala električnu gitaru i pjevala dok je Zabelka svirala električnu violini a Mani je svirala bas gitaru i koristila živu elektronsku glazbenu podlogu te potom svirala i s njemačkim umjetnikom Thomasom Könerom.

Pojavio se i Livio Morosin koji je predstavio zadnji album elektronske glazbe. Pjesnikinja iz Kaštela Dragica Rajčić čitala je svoje radove koje piše u vlastitoj verziji njemačkog jezika, te na hrvatskom, talijanskom i engleskom.

Američki skladatelj Phill Niblock predstavio je svoje skladbe uz filmsku umjetnicu Katherine Liberovskayu u čijem videu su kombinirani elementi snimljenog i živog filma. Zabelka je potom odsvirala eksplozivni solo s filmskim insertima Katherine Liberovskaya, uz korištenje efekata i dva gudala.

Na kraju večeri Caria odnosno SaffronKeira se pridružio Zabelki u nastupu u kojem su se spojili ambijentalni zvukovi i Zabelkina violina. Publika koja je stigla iz Istre, Rijeke, Zagreba, Austrije, Srbije i Slovenije mogla je tako uživati u suvremenoj glazbi u seoskom okruženju Stancije Mani.

- Uzbudljivo je održati ovakav festival ovdje, pogotovo zato što je to selo, tu u Istri, zato što mnogo ljudi ne poznaje ovakvu vrstu glazbe pa ih upoznajemo s nečim novim, a na čemu radimo već dugo. Surađujemo i s Radio Pulom gdje će emitirati snimke s ovog nastupa tako da ćemo doći do šire publike, što je sjajno, kaže Mani. Imaju u planu još neke projekte koje bi realizirali u Istri, žele dovesti međunarodne umjetnike ovdje i predstaviti hrvatske umjetnike u Austriji i Sloveniji.

Ovaj događaj podržavaju štajerski odjel za kulturu, austrijsko ministarstvo umjetnosti i kulture dok su u Hrvatskoj organizatori surađivali s Radio Pulom, Općinom Žminj i žminjskom Turističkom zajednicom. (Zapisao i snimio Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter