Ekskluzivni rock dokumentarci u Puli!


Uz Cres, Ozalj i Vinkovce, ovogodišnji jubilarni deseti Festival dokumentarnog rock filma DORF održat će se ovog ljeta i u Puli. Nakon što festival započne u Ljetnom kinu na Cresu od 7. do 9. srpnja, u Puli će na Seasplash festivalu  - od 21. do 24. srpnja na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo - ekskluzivno biti prikazana četiri filma u okviru filmsplash programa "R znači reggae".

Na ovoj će pulskoj tvrđavi nagradu DORF-a za životno djelo primiti kultni britanski autor Don Letts, inače glavno izvođačko ime predstojećeg Seasplash festivala. Don Letts je istaknuti britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, legenda koja je u 70-im bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani redatelj dokumentaraca i video spotova, a među prvim video spotovima bio mu je spot za pjesmu "London Calling", nakon čega je snimio sve spotove za The Clash, kao i video za poznatu pjesmu The Poguesa "Summer in Siam". Svoj prvi dokumentarac "The Punk Rock Movie" u kojem se pojavljuju The Sex Pistols i The Clash snimio je 1977. godine.

Na jubilarnom izdanju DORF-a bit će ukupno prikazano 18 filmova, uz gostovanja na prijateljskim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji. U Ozlju festival gostuje 12. i 13. kolovoza na Gradskom kupalištu, a na samom kraju, u Vinkovcima je 26. i 27. kolovoza organiziran završni program u crkvi Meraja i drugim lokacijama. Krajem srpnja DORF će biti filmski gost 17. Art and music festivala Sajeta u slovenskom Tolminu, a na festivalu SuperUho u Primoštenu od 1. do 3. kolovoza bit će prikazana dva filma s ovog festivala.

Plakat za jubilarno festivalsko izdanje djelo je Mirona Milića, mladog akademskog slikara, grafičara, ilustratora i poznatog street artista iz Vinkovaca. O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Robert Bubalo, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika "Izgubljeno dugme", Hana Jušić, redateljica i Vedran Šuvak, redatelj i glazbenik. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter