Ekshumirana tijela žrtava avio nesreće u Smolensku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijela bivšeg poljskog predsjednika u progonstvu Ryszarda Kaczorowskog i još jedne žrtve nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova u travnju 2010. u Smolensku, na zapadu Rusije, ekshumirana su u ponedjeljak ujutro u Varšavi, zbog pogrešne identifikacije.

"Sumnja u identitet tijela koja se pojavila u sudskim dokumentima, potaknula je vojno tužiteljstvo na ekshumaciju dvaju tijela", rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik tužiteljstva Zbigniew Rzepa, ne htijući otkriti imena ekshumiranih osoba. Kako navode poljski mediji, riječ je o Kaczorowskom čije je tijelo zamijenjeno za tijelo jedne druge žrtve ukopane na njezinu mjestu.

"Po zahtjevu obitelji, ne možemo otkriti identitet ekshumiranih osoba", rekao je Rzepa. "Tijela su prevezena u Krakov na snimanje CT-om, a zatim na Akademiju za pravosudnu medicinu u Wroclawu na druge pretrage, napose test DNK", dodao je.

Zbog druge pogrešne identifikacije žrtava pada zrakoplova u Smolensku još je u rujnu ekshumirano tijelo Anne Walentynowicz, heroine radničke borbe protiv komunizma i suosnivačice pokreta Solidarnosti. U istom vrijeme je ekshumirano tijelo još jedne žene čija su tijela pogreškom bila zamijenjena. Tužiteljstvo najavljuje ekshumaciju još najmanje dvaju tijela, dodaje Rzepa.

Zrakoplov poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog srušio se 10. travnja 2010. pokušavajući po gustoj magli sletjeti u zračnu luku u Smolensku, pri čemu je poginulo 96 putnika. Poljsko izaslanstvo trebalo je u Katynu, blizu Smoljenska, nazočiti svečanom oblježavanju 70. obljetnice pokolja više tisuća poljskih časnika koje je u Drugom svjetskom ratu bila zarobila Crvena armija. Pokolj je izvršila sovjetska tajna policija. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter