Ekscesi u Rockwoolu kontinuirano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Požar koji je u cetvrtak planuo na postrojenju Tvornice kamene vune Rockwool samo je jedan od ekscesa koji se kontinuirano dogadaju od njenog puštanja u pogon, ustvrdio je na konferenciji za novinare Klaudijo Lazaric, opcinski vijecnik, predsjednik kršanske podružnice HSLS-a i jedan od clanova središnjeg vijeca stranke.

- Dio tih ekscesa koji su se dogodili na pocetku Rockwool je priznao, a o onima koji su se dogadali poslije ne znamo ništa, ali cesto se vidi da dim izlazi kroz pomocni, mali dimnjak, onaj koji se nije smio otvarati više od dvanaest puta godišnje, najviše cetiri sata u jednom navratu, kaže Lazaric.

Napominje da je Rockwool istog dana kada se incident zbio, prije no što su nadležna tijela obavila ocevid, izdao priopcenje da se ništa bitno i opasno nije dogodilo.

- Takav odnos nekako upucuje da ljudi iz Rockwoola ne priznaju inspekcijske službe te da vrše pritisak i na njih i na javnost. Sve je to dio konstantnog pritiska da bi se umanjio ociti negativan utjecaj rada tvornice. Interesantno je kako je ekološki incident u medijima loše popracen. Nisam primijetio da je neka televizijska kuca prenijela vijest osim HTV-a, a i ta uz neizostavnu glasnogovornicu tvornice koja u medijima dobiva nevjerojatan prostor. Ona u tom nastupu kaže da snimanje štete nije dozvoljeno jer je tehnološki proces patentiran i zašticen, a Rockwool je svojevremeno izdao DVD na kojemu je snimljena proizvodnja i shematski prikazan cjelokupan proces! Ocito, htjelo se od javnosti sakriti razmjere incidenta, ocjenjuje Lazaric.

Lazaric smatra da je došao trenutak za raspravu o održivom razvoju Labinštine jer najavljenom gradnjom treceg bloka TE Plomin on dolazi u pitanje.


Podijeli: Facebook Twiter