Ekranizacija djela Mihaila Lalića


Dani crnogorskog filma održat će se od 19. do 21. siječnja u umaškoj Gradskoj knjižnici, a organizira ih Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i umaško Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujština u sklopu Dana crnogorske kulture.

Tri večeri zaredom, s početkom u 20 sati, bit će prikazane ekranizacije romana Mihaila Lalića (1914.-1992.), jednog od najvećih crnogorskih prozaika. Danas (19. siječnja) na rasporedu je film "Lelejska gora" (1968.) redatelja Zdravka Velimirovića. Priča je to o sudbini jedne grupe partizana zaostale nakon povlačenja glavnine u Bosnu. Partizani lutaju dolinama i vrletima Lelejske gore, gonjeni neprijateljskim hajkama, glađu, strahom i neizvjesnošću. Stjecajem različitih okolnosti grupa se razdvaja, a Lado Tajević ostaje sam, luta bespućem u potrazi za drugovima, skloništem i hranom, a samoća razara njegovu psihu.

Sutra (20. siječnja) prikazuje se "Hajka", snimljena 1977. godine u režiji  Živojina Pavlovića. U filmu ostatak partizanskog odreda razbijenog prijevarom i diverzijom skreće na sebe pažnju četnika, koji, umjesto pripremanog napada na Vrhovni štab, počinju hajku na ranjene, gladne i slabo naoružane partizane skrivene po zemunicama. Ljudi postaju progonjene zvijeri i zvijeri koje progone. U kaosu uništenja, u bespuću, usred divljanja smrti, rađa se sin ranjenog partizana, simbol trijumfa života. Glavne uloge tumače Rade Šerbedžija, Barbara Nielsen, Lazar Ristovski i Pavle Vuisić koji je za tu ulogu osvojio Zlatnu arenu.

U četvrtak, 21., na rasporedu je "Svadba" koju je 1973. snimio Radomir Šaranović. Riječ je o jugoslavensko-ruskoj koprodukciji snimljenoj prema prvom Lalićevom romanu. Radnja se odvija početkom 1943. godine u jednom crnogorskom zatvoru kojim  upravljaju okupatori, a zatvoreni su politički aktivisti, komunisti i partizani. Grupa zatvorenika uspijeva pobjeći i pridružiti se partizanima. Dragomir Bojanić Gidra je za ulogu u ovom filmu 1974. godine osvojio Zlatnu arenu kao najbolji glumac.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter