Ekop-Istra na pragu punoljetnosti

Još 2000. godine pokrenut je projekt sadnje lavande u Istri (arhiva)
Još 2000. godine pokrenut je projekt sadnje lavande u Istri (arhiva)

Danas je udruga Ekop-Istra proslavila svoj 17. rođendan. Tim se povodom njen predsjednik Josip Anton Rupnik prisjetio zašto je ona osnovana, što je u međuvremenu učinjeno po pitanju ekologije u našoj županiji te gdje se Istra u tom kontekstu danas nalazi. Uz riječi da je Istra nekada bila inicijator ekologije i ekološke proizvodnje hrane, naveo je da danas u tom pogledu danas zaostaje, prvenstveno zbog županijske vlasti koja nije ispoštovala svoje vlastite odluke ni podržala njihovu udrugu na način na koji je trebala.

- Tri su bila glavna cilja formiranja ove udruge: pokretanje proizvodnje ekološke hrane i pokretanje i razvoj agroturizma, očuvanje vodozaštitnih područja te javno govorenje o opasnostima GMO hrane, rekao je Rupnik. Podsjetio je da je odmah nakon njena osnivanja izrađena studija o ekološkoj proizvodnji hrane i to je tada bila prva takva studija u našoj zemlji, koju je Skupština Istarske županije usvojila još 1997. godine.

Također, istaknuo je i da su prvi eko-proizvođači povrća, maslinova ulja, meda i kozjeg sira bili upravo članovi njihove udruge pa zahvaljujući i njihovim inicijativama danas u Istri postoji 55 obiteljskih tvrtki koje posjeduju certifikat eko-proizvođača, a pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom je 389 hektara zemljišta.

- Moram podsjetiti da smo još 2000. godine pokrenuli projekt sadnje lavande u Istri, i to zajedno s rasadnikom Viroplan iz Solina, te smo, uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede, po Istri podijelili čak 300 tisuća sadnica lavande budrovke, rekao je Rupnik. Istarska županija je s druge strane, veli on, potrošila milijune za nabavu sadnica iz Italije umjesto da se one proizvode ovdje i na taj način zaposle naši sugrađani.

- Od 1998. godine, kada su Zeleni potpisali suradnju sa SDP-om, Istarska županija diskriminira našu udrugu. Te su godine primjerice i formirali udrugu BIO Istra, upravo s namjerom da unište našu, no u tome nisu uspjeli. Dovoljno je pogledati financiranje naše i te udruge: BIO Istri isplaćeno je gotovo 700 tisuća kuna, a Ekop-Istri tek 218 tisuća.

Na kraju trebam naglasiti da se odluka Skupštine iz 1997. godine, kada je prihvatila naš prijedlog o razvoju eko-agroturizma, nije realizirana i da danas u Istri nemamo niti jedno domaćinstvo koje bi bilo verificirano za takav program, što je posebice važno danas, kada ulazimo i Europsku uniju i eko-turizam i eko-poljoprivreda bi moglie biti naši glavni aduti za prosperitet, zaključio je Rupnik. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter