Ekonomske prognoze su nepouzdane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom prošlotjedne dvodnevne konferencije Zagrebacke burze održane u Splitu mogle su se cuti mnogobrojne prognoze o buducnosti hrvatske ekonomije. Bilo je onih poput predsjednika Uprave Atlantic grupe Emila Tedeschija koji je ocijenio da ce iduce godine biti gore nego ove. S druge strane optimisticnijeg je razmišljanja viši znanstveni suradnik zagrebackog Ekonomskog instituta i clan Ekonomskog vijeca Vlade RH Željko Lovrincevic koji smatra da BDP više ne pada te da slijedi zadržavanje postignute razine ili blagi rast.

No, najslikovitiji je bio Marko Škreb, glavni ekonomist PBZ-a i bivši guverner HNB-a, koji je porucio novinarima da prestanu ozbiljno shvacati prognoze rasta koje im serviraju makroekonomisti. On se složio s onima koji smatraju da ekonomske prognoze nemaju utjecaja jer su one rezultat složenih formula koje sada nemaju smisla.

"Prije godinu dana u PBZ-u smo prognozirali da ce u 2009. hrvatski BDP porasti 2,5 posto, a sada smatramo da cemo godinu zakljuciti s minusom od 5,5 posto. Istovremeno je Europska centralna banka prognozirala rast BDP-a zemalja eurozone od 0,6 do 1,8 posto u 2009., a sada ocekuju pad od 2,2 do 3,2 posto", iznio je Škreb.

U Hrvatskoj se "ocekuje se da ce se problemi riješiti ulaskom Hrvatske u EU ili novim izdanjem obveznica ili smjenom Vlade ili pak ministara. No, strukturne reforme su problem koji trebamo riješiti da nam bude bolje", mišljenja je glavni ekonomist PBZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter