Ekološko osiguranje postat će obavezno

Okrugli stol o imovinskim osiguranjima u poduzetništvu i obrtima (M. ANGELINI)
Okrugli stol o imovinskim osiguranjima u poduzetništvu i obrtima (M. ANGELINI)

Više od 90 posto obrtnika, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj uopće nije pokriveno osiguranjem ili, ako ga imaju, ono pokriva samo manji dio rizika kojima je izloženo njihovo poslovanje. Osiguranje se tretira kao trošak koji treba smanjiti na što je moguće manju mjeru, iako bi ono trebalo biti nezaobilazan dio svake investicije želi li se zadržati profitabilnost i stabilnost poslovanja, kazala je na okruglom stolu u Županijskoj gospodarskoj komori Martina Tokić, direktorica neživotnih osiguranja u Kvarner VIG-u. Riječ je o petom okruglom stolu o imovinskim osiguranjima u poduzetništvu i obrtima koji organiziraju HGK, Svijet osiguranja, Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, uz potporu ministarstava financija te poduzetništva i obrta.

Tokić je kazala da je važno znati upravljati rizicima da bi se osigurala profitabilnost poslovanja. Fokusirajući se na turističke tvrtke u Istri, navela je osnovne rizike, poput elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa te istaknula ekološke štete koje nastaju zbog ispuštanja u prirodu opasnih tvari.

- Osiguranje od ekoloških šteta u Hrvatskoj još nije obavezno, ali će postati nakon što uđemo u Uniju i prihvatimo direktivu EU-a iz 2004. Na primjer, ovog je ljeta na Mljetu iz jednog hotela u more iscurilo 6.000 litara lož-ulja. No, okoliš zagađuju i rafinerije nafte, poput one u Sisku, gdje je zrak onečišćen, rekla je Tokić, ukazujući na važnost ovakvog osiguranja. Poplave u Hrvatskoj te opasnost od klizišta također su, rekla je, osnova za osiguranje.

- Veliki hotelijeri u Istri su osigurani, ali, nažalost, samo od osnovnih opasnosti, od nekakvih elementarnih nepogoda, požara, tuča, oluja, udara groma…Vrlo je rijetko neka tvrtka osigurana od svih potrebnih rizika, kao što su financijski gubici, odnosno prekid poslovanja, te veće elementarne nepogode, poput klizišta tla kojih u jednom dijelu Istre ima dosta, navela je Tokić.

Za turističke tvrtke važno je i osiguranje od tzv. produktne (proizvodne) odgovornosti, čime se, recimo, mogu zaštititi ukoliko u njihovu restoranu izbije zaraza salmonelom. S druge strane, postoji i zaštita od skrivljenog ponašanja menadžera da bi se izbjegli gubici zbog nemara, propusta ili greške odgovornih osoba. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter