Ekološkim svjetiljkama Buzet će uštedjeti 160.000 kn

Rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Srnegla (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Srnegla (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Na buzetskom području pri kraju su radovi na rekonstrukciji javne rasvjete. Prema projektu kojeg je odobrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zamjenjuje se više od sedamsto postojećih svjetiljki novim suvremenim visokoučinkovitim led rasvjetnim tijelima. Radovi završavaju krajem rujna, a ukupna vrijednost investicije iznosi 2.350.000 kuna.

Prva faza odrađena 2012. godine

- Temeljem javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 59,57 posto opravdanih troškova investicije, a najviše u iznosu do 1,4 milijuna kuna. Grad Buzet će ostatak financijskih sredstava potrebnih za realizaciju projekta osigurati iz ostvarenih ušteda u potrošnji u narednih 77 mjeseci, ističe Iris Jakac, stručna suradnica za proračun i gospodarstvo u resornom gradskom odjelu.

Riječ je o drugoj fazi projekta koji je započeo 2012. godine kada je Buzet sa oko 1,6 milijuna kuna postojeće neekološke svjetiljke počeo mijenjati ekološkima i time smanjivati potrošnju električne energije, ali i troškove održavanja javne rasvjete i svjetlosno "zagađenje".

Buzet ima oko 2.000 javnih svjetiljki

Projekt energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete te su 2012. godine također kandidirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili odobrenje projekta i raspisali javno nadmetanje. Fond je osigurao 55 posto sredstava, a ostalo se izdvojilo iz gradskog proračuna. Na čitavom buzetskom području ukupno je oko dvije tisuće svjetiljki javne rasvjete, a tada ih je promijenjeno oko tisuću. Promijenile su se i sve svjetiljke u starom gradom Buzetu prema standardima dekorativne urbane gradske rasvjete, s time da su s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj cjelini, boja i oblik usklađeni sa zahtjevima konzervatora.

Na buzetskom su području svake godine mijenjali određeni broj svjetiljki, ali su to bile investicije manjeg obima i financirale su se sredstvima gradskog proračuna, a ove su se godine odlučili na veći zahvat i time dovršili prelazak na ekološke standarde. Žarulje neekonomičnih i neadekvatnih svjetlotehničkih karakteristika zamjenjuju se novijim energetski učinkovitijim rasvjetnim tijelima.

- Grad Buzet je ovim posljednjim projektom u cijelosti zaokružio ugradnju ekološke i energetski učinkovite javne rasvjete. Vrlo je bitno da će to u budućnosti značajno smanjiti i troškove električne energije te će se na taj način u gradskom proračunu uštedjeti dodatnih 160.000 kuna godišnje, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter