Ekološki osviješten dres za veliki rezultat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati proizvođač sportske opreme Nike predstavio je u New Yorku dresove reprezentacija koje će nastupati na Europskom prvenstvu u Francuskoj, među njima i nove dresove najjače hrvatske nogometne vrste, s prepoznatljivim dizajnom, ali u novom ruhu, uz posebnu izradu i inovacije. Novi dresovi doživjeli su redizajn, ali su zadržali prepoznatljiv uzorak šahovnice. Nikeovi dizajneri bili su inspirirani zastavom koja vijori na vjetru, postavivši kvadratiće u valovitom slijedu. Prvi dres dizajnom je najsličniji onome koji su hrvatski nogometaši nosili na Svjetskom prvenstvu 1998. godine na kojem je iskovana povijesna bronca. Simbolika nudi novu priču. Od Francuske do Francuske.

- Mi smo zemlja koja nogomet doživljava iznimno strastveno, a šahovnica na našim dresovima govori toliko puno priča o našoj zemlji i o našoj reprezentaciji. Sviđa mi se novi dres jer kombinira tradicionalne elemente s modernim detaljima, rekao je hrvatski reprezentativac i prvotimac madridskoga Reala Luka Modrić.

Domaći i gostujući

Domaći dres s crveno-bijelim kvadratima ima moderan V izrez oko vrata s crvenim i plavim obrubom. Plava pruga na bočnim stranama kreće od pazuha i proteže se do ruba novog dresa te se širi kada je igrač u pokretu, osiguravajući još bolju ventilaciju i prozračnost. Hlačice uz domaći dres su bijele s plavom prugom sa strane koja se povezuju s prugama na majici te funkcionira na isti način. Uzorak crveno-bijelih kvadrata je i na štucnama domaćeg kompleta. Gostujući dres krase svjetloplave i tamnoplave kockice, hlačice su svjetloplave s tamnoplavim prugama koje povezuju hlačice s majicom. Štucne su plave s crvenom linearnom grafikom na pozadini lista. Na obama dresovima na leđima stoji natpis Hrvatska.

Premijerno u Osijeku

U obje varijante Nike Dri-FIT tehnologija omogućuje da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa gdje brže isparava. Laserski rezane rupe i mrežica osiguravaju prozračnost na dijelovima tijela na kojima se stvara najviše topline. Svi dijelovi dresa koriste reciklirani poliester koji je napravljen od recikliranih plastičnih boca. Za svaki dres korišteno je 18 recikliranih plastičnih boca. Koristeći reciklirani poliester, također se smanjuje potrošnja energije u proizvodnom procesu, i to čak za 30 posto u usporedbi s korištenjem običnog poliestera.

Hrvatski reprezentativci u novim će dresovima prvi put nastupiti tijekom predstojećih prijateljskih utakmica s Izraelom (Osijek, 23. ožujka) i Mađarskom (Budimpešta, 26. ožujka).

- Jedva čekam odigrati utakmicu u novom dresu. Nevjerojatan je osjećaj predstavljati zemlju na velikom natjecanju, stoga ćemo dati sve od sebe da igramo najbolje što možemo u novim dresovima, rekao je Modrićev klupski i reprezentativni kolega Mateo Kovačić.

Utakmice "kockastih" vraćaju se na HRT

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Davor Šuker potpisali su jučer u sjedištu HNS-a u Zagrebu sporazum o suradnji kojim se uređuju prava na prijenose utakmica hrvatske A reprezentacije na Hrvatskoj radioteleviziji. Riječ je o utakmicama koje će hrvatska nogometna reprezentacija igrati s Izraelom 23. ožujka u Osijeku, s Mađarskom 26. ožujka u Budimpešti te s još dvjema reprezentacijama koje će naknadno potvrditi HNS, a igrat će se krajem svibnja, odnosno početkom lipnja. (Marko CVIJANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter