Ekološki doručak uz čašicu soka od aronije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Laganim i zdravim doručkom spravljenim od ekoloških namirnica, koje su se mogle kupiti na licu mjesta, jučer je u Circolu počeo treći, posljednji, dan 7. izdanja manifestacije "Pazi što jedeš" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. U velikoj sali Circola već je od jutra bio muving među brojnim štandovima na kojima su se mogli kušati i kupiti proizvodi 34 ekološka proizvođača iz cijele Hrvatske. Bilo je tu svježeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, maslinovog i bučinog ulja, različitih namaza, meda, ekološkog sjemenja i lavande. 

Mnogi Puležani zadovoljni doručkom

No, pažnju je plijenio posljednji štand gdje se mogao degustirati doručak u izdanju Solidarne ekološke kuhinje. Andreja Buić i Tea Janko Bevandić od namirnica, koje su za ovu priliku donirali proizvođači, pripremile su vrlo ukusan i nesvakidašnji doručak kojim su, kako smo vidjeli i čuli, bili zadovoljni i mnogi Puležani, raspitujući se za recepte. U to smo se i sami uvjerili, kušavši odličan, domaći voćni jogurt spravljen od mlijeka OPG-a Pekica i ušećerenih kora ekoloških mandarina iz Metkovića. U ponudi su bili i krekeri s ajvarom od vrganja, kockice palente, dimljeni sir s namazom od buče, senf od kurkume, te osobito ukusni pest od mrkvina lišća, rotkvice i sjemenki suncokreta. Uz to se mogla popiti čaša soka od aronije ili pojesti kompot od jabuke s dodatkom anisa, klinčića i cimeta. Kušali su se i tamni slatki trokutići od sušenih bobica aronije, kiflice od bučinog brašna, raženi krekeri s maslinovim uljem prahom aronije i dimljenim sirom, krema od hrena, brokule i kelja, te bundevina karamela s tostiranim bučinim sjemenkama.

Buić i Janko Bevandić članice su pulske Solidarne eko-grupe čiji je cilj, kako navode, "preuzeti kontrolu nad vlastitom, te prehranom najmilijih". Grupa, koja postoji pet godina, udružila se s poljoprivrednicima i tako je nastala Solidarna ekološka tržnica koja svakog drugog utorka u Šijani nudi proizvode certificiranih eko-proizvođača. Namjera je informirati potrošače o zdravoj i tradicionalnoj prehrani, odnosno domaćim namirnicama koje mogu biti spravljene i na drugačiji način, ali i promovirati domaće proizvođače, napominje Tea Janko Bevandić.

- Ako čovjek kupuje što manje rafiniranih namirnica, benefit je velik, kaže naša sugovornica te navodi primjer kupovnog voćnog jogurta koji je pun šećera i aditiva.

- Kupovni voćni jogurt je katastrofa, ravan coli ili voćnom soku, koji se uz pomoć marketinga reklamira kao prirodna namirnica. Dovoljno je, međutim, u domaći jogurt umiješati ribanu ili kuhanu jabuku ili žlicu doma pripremljene marmelade i onda je to pravi voćni jogurt. Zbog čega kupovati maslac od kikirikija kad ih je dovoljno samljeti i – imaš maslac. Internet obiluje takvim receptima koje možete obogatiti u skladu s vlastitim ukusom, objašnjava Janko Bevandić.

Nakon doručka u Circolu je održana radionica izrade pašte za djecu pod vodstvom Megi Kožul. Djeca su naučila kako oblikovati pljukance i fuže po starinski, od jednostavnog tijesta čiji su glavni sastojci brašno, voda i sol. Za fuže, koji su nešto kompliciraniji, u tijesto, koje mora biti mekano, dodaju se jaja i ulje. Iva Finderle pokazala je kako pripremiti sirove slastice, a u popodnevnim satima održana je i radionica ukrašavanja teglica. U eko-kutku vodili su se razgovori s ekološkim proizvođačima, a ručak su pripremali kuhari zalogajnice Punkt. 

Prenošenje znanja i očuvanje okusa

Okosnica ovogodišnje manifestacije jest prenošenje znanja o pripremanju tradicionalnih jela i očuvanju okusa, koje se odvija u obiteljima, vrtićima i školama, kao i na brojnim radionicama, poput onih u Circolu. Predstavljena je eko bira Kampanjola, a posjetitelji su se mogli okušati i u izradi nakita te sudjelovati u Filc-pikniku. Ivona Orlić moderirala je Ćakulice o kuharicama u kojima su sudjelovale Vesna Medvedec, Jelena Ivanišević i Melanija Belaj, a u sklopu laboratorija Pazi što jedeš prikazan je i kratki studentski dokumentarni film. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter