Ekološke pepeljare za Kamenjak bez opušaka

Ekološke pepeljare dijelile su Tea Tromba i Maja Kljajić sezonske zaposlenice Javne ustanove Kamenjak
Ekološke pepeljare dijelile su Tea Tromba i Maja Kljajić sezonske zaposlenice Javne ustanove Kamenjak

Podjela ekoloških džepnih pepeljara počela je ovog tjedna na premanturskom rtu Kamenjak te ih je u srijedu podijeljeno dvjestotinjak, a danas oko 350.

Kartonske kutijice za spremanje opušaka koje se ljepljivom trakom zalijepe za kutiju cigareta kupačima-pušačima na plažama dijelile su učenice Tea Tromba i Maja Kljajić, sezonske zaposlenice Javne ustanove Kamenjak, a posjetitelji su ih, iako im je takav proizvod dosad bio nepoznat, dobro prihvatili. Svaki posjetitelj dobije po tri ekološke pepeljare.

Ove će se godine inovativne pepeljare, koje je dizajnirao Filip Janičić iz Pomera, besplatno dijeliti po uvalama Kamenjaka, a od sljedeće godine, najavljuje ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Neven Iveša, djelatnici će ih dijeliti na naplatnim kućicama na ulazima. Za izradu 30 tisuća pepeljara JU Kamenjak izdvojila je ove godine 30 tisuća kuna.

Velik broj ljudi, ističe Iveša, baca opuške koji su štetni za okoliš i živi svijet jer u svom sastavu imaju toksični otpad, primjerice polonij, nikotin, amonijak i cijanovodičnu kiselinu. Usto, potencijalni su uzročnik požara pa je to opasni otpad koji treba biti adekvatno zbrinut. U drugim zemljama su već počeli razmišljati o zbrinjavanju takvog otpada pa se u Kini opušci recikliraju.

Na hrvatskom dijelu Jadrana se, navodi Iveša, prema procjenama, odbaci 500 milijuna opušaka koji se pronalaze i u želucima ptica, riba, kitova i drugih morskih organizama, a razgrađuju se više od 15 godina. Osim toga, UV zrake potiču razgradnju celuloznih vlakana iz opušaka koje su sastavom slične plastici koji prelaze u zemlju i površinske vode pa i na taj način predstavlja opasni otpad. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter