Ekološke, a štete zdravlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek što je u zemljama Europske unije na snagu stupila zabrana proizvodnje i prodaje tradicionalnih žarulja snage 100 vata sa žarnom niti, javili su se i kriticari koji su takvu odluku proglasili manipulacijom i poceli upozoravati na štetne nuspojave ekološki prihvatljivijih štednih žarulja cija se upotreba potice odlukom EU-a, kao jedna od mjera za borbu protiv klimatskih promjena.

Neocekivano, najžešca kritika vec prvoga dana stigla je od ceškog predsjednika Vaclava Klausa. Upravo su njegove rijeci da je ukidanje klasicnih i obvezivanje na korištenje štednih žarulja "manipulacija slobodama gradana". Klaus je inace oštri protivnik ekologa, odnosno "ekologista", kako ih naziva u svojoj knjizi "Modri planet u opasnosti" i optužuje ih da siju paniku i šire lažni mit o globalnom zatopljenju. Njegov je stav, naime, da ako bi se planet i zagrijavao, da za to nije kriv covjek.

Kako ce nakon žarulja od 100 vata, sljedece godine iz europskih prodavaonica nestati i one od 75 vata, a do 1. rujna 2012. godine i sve ostale, Klaus je svojim sunarodnjacima preporucio da se što prije opskrbe dovoljnim kolicinama. Nijemci nisu niti cekali takva upozorenja nego su uoci 1. rujna doslovce opustošili trgovine stvarajuci zalihe. No, unatoc tome u EU vjeruju da ce do 2016. godine svih 3,5 milijarda klasicnih žarulja na europskom tlu biti zauvijek ugašeno.

Neki kriticari upozoravaju i na navodne štetne nuspojave korištenja štednih žarulja. Od upozorenja da predstavljaju opasnost za trudnice, djecu i kucne ljubimce jer sadrže 2,8 miligrama žive koja, u slucaju pogrešne upotrebe može oštetiti bubrege, preko tvrdnji da umjetna svjetlost negativno utjece na stanje hormona u tijelu što potice šecernu bolest, osteoporozu, migrene, epilepticne napadaje, ocne bolesti pa cak i rak dojke i prostate.

Naravno da se proizvodaci štednih žarulja pozivaju na brojna testiranja i tvrde da one nisu opasnije ni od klasicnih žarulja ni od drugih pomagala u kucanstvima. S njima se slaže i dio umjerene znanstvene struje, koji tvrdi da je povlacenje paralela izmedu svjetlosti štednih žarulja i raka neozbiljno, no, iako uz ogradu da štetno djelovanje žarulja još nije dovoljno istraženo, govore o tome da one ipak mogu prouzrociti slabljenje vida i migrene, pa preporucuju onima koji pate od te bolesti da prilikom citanja koriste druge izvore svjetlosti. Na prava ljudi kod kojih štetne žarulje uzrokuju zdravstvene tegobe upozorile su i udruge protrošaca koje zahtijevaju da se tim ljudima omoguce da i dalje kupuju klasicne žarulje.

Alternativa su i sve popularnije LED žarulje, koje dizajnom podsjecaju na klasicne, ali imaju velike mogucnosti. U Americi se vec naveliko bave istraživanjem ove nove tehnologije i traže prednosti i nedostatke LED-svjetala, koje su zbog mogucnosti recikliranja i štednje elektricne energije svakako dobre za okoliš, no, s druge strane njihova još uvijek visoka cijena (a krece se od svega osam dolara, odnosno cetrdesetak, pa sve do 80 dolara, odnosno 400 kuna!) ne cini ih baš konkurentnim na tržištu, osobito zbog toga što su lusteri, lampe, svjetiljke i druga rasvjetna tijela dizajnirana tako da se još uvijek temelje na grlu za žarulju koju je 1879. godine, na osnovu otkupljenog patenta Henrya Woodwarda i Matthewa Evansa, svijetu predstavio slavni Thomas Alva Edison.


Podijeli: Facebook Twiter