Ekološka rasvjeta na pulskim starogradskim usponima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt osvjetljavanja starogradskih uspona suvremenom LED rasvjetom prezentiran je unatrag dvije godine. I iako u javnosti polako pada u zaborav, projekt se ipak nastavlja. Problem je, kao i uvijek, novac jer upravo o financijama ovisi nastavak i njegova realizacija. Nastavak, zato što je pilot-projekt realiziran unatrag nekoliko godina i to u Držićevoj ulici gdje je u dogovoru s konzervatorima implementirana i klasična i LED javna rasvjeta da bi se vidjeli učinci, uklapanje u starogradsku jezgru i osvijetljenost. Sada se projekt nastavlja, a poznati dizajner rasvjete Dean Skira taj je svoj projekt dostavio Gradu Puli radi realizacije.

U tijeku izdavanje dozvola

Iz Grada potvrđuju da je tijekom 2013. godine izrađeno idejno rješenje rasvjete ulica i uspona starogradske jezgre, a izradila ga je firma Skira d.o.o.

"Po osnovu idejnog rješenja izrađen je i idejni projekt koji je usklađivan s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Puli kako bi u konačnici dobili kvalitetno i cjelovito rješenje adekvatne rasvjete na pojedinim usponima uz istovremeno poštivanje arhitekture i graditeljskog naslijeđa ove zone", odgovaraju iz Grada Pule na naš upit u kojoj je fazi taj projekt. Ističu da je na osnovi idejnog riješena ishodovana lokacijska dozvola, te je u tijeku ishodovanje i građevinske dozvole.

Također, u izradi su svi glavni projekti s troškovnicima, ističu iz Grada. No, važno je istaknuti da su u Grad svjesni kako je u realizaciju potrebno uključiti vlasnike nekretnina starog grada. Pa ipak, i sami su vlasnici svjesni sadašnjeg lošeg stanja rasvjete u starogradskoj jezgri pa i sami priželjkuju što bržu realizaciju.

No, na upit o rokovima provedbe, iz Grada ističu da će se osigurati kontinuirano provođenje projekta, ali će to ovisiti i o sredstvima, ali i o izvršenju drugih zahvata u toj zoni. Dakle, kako se koja zgrada, uspon ili neki drugi projekt budu provodili u ulicama ili usponima starog grada, tako će se ići i u prilagodbu javne rasvjete prema ovom projektu.

"Projekt je u cijelosti baziran na energetski učinkovitoj led rasvjeti koja će se rasporediti duž ulica i uspona, dok će se postojeći ferali preseliti na nove lokacije kao naznaka raskrižja ulica i uspona", kažu u Gradu osvrćući se na stare ferale koji su lijepi i koji će se svakako iskoristiti i u modernijoj varijanti osvjetljavanja grada.

S obzirom da je u pitanju, dodaju, vrlo zahtjevan i obiman zahvat, za koji su potrebna znatna financijska sredstva, projekt je u startu podijeljen u 30 faza realizacije po ulicama i usponima: Ulica Sergijevaca, Maksimilijanova ulica, Kod kazališta, Clerissauova ulica, Glavinićev uspon, Cvečićev uspon, De Villeov uspon, Uspon Vincenta od Kastva, Uspon Franje Ašiškog, Kandlerova ulica, Giardini, Ulica Marina Držića, Ulica Hermata Dalmatina, Ulica Zdenac, Danteov trg, Ulica Benediktinske opatije, Ulica sv. Nikole, Augustov prolaz, Kapitolinski trg, Porta Stovagnana, Uspon Konzula Istranina, Uspon Svetog Roka, Trg Sv. Tome, Rasparaganov prolaz, Strossmayerova ulica, Park ispred Katedrale, Prolaz naše sloge, Ulica Castropola, Herkulov prolaz i Uspon na Kaštel. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter