Ekološka proizvodnja i turizam - ruku pod ruku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekološka proizvodnja hrane jedna je od najvažnijih tema koje pokušava promovirati Zelena stranka - Zelena alternativa, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik te stranke Josip Anton Rupnik. Smatra da bi program ekološke poljoprivrede Hrvatskoj omogucio bolji rejting u EU-u, a da je to i njen najveci adut u Uniji.

- I iz EU-a napominju da je naša šansa upravo eko-poljoprivreda. Time bi se sacuvao održivi razvoj, a i gradani bi se kvalitetno hranili, kaže Rupnik.

Eko-proizvodnju povezuje i s turizmom. Smatra da su Istri i Primorju potrebni eko-agroturizmi, ali i drugi ekološki sadržaji. Naglašava da se time može sprijeciti i zagadivace da rade što ih je volja.

- Svojedobno smo predlagali strateški razvoj ekološke poljoprivrede, ali po tom pitanju se nije puno ucinilo, a trebalo bi ako želimo sacuvati prirodu. Prednost takve proizvodnje je i što se ona može ostvarivati na vodozaštitnom podrucju, gdje je zabranjen ulaz konvencionalnoj poljoprivredi, istice Rupnik.

Po njemu se, kad se govori o ekološkoj hrani, može govoriti i o preventivi u zdravstvu. Smatra da bi se namirnice proizvedene na taj nacin trebale naci na menijima u bolnicama, školama, vrticima, domovima... Zeleni se, po njegovim rijecima, protive GM hrani na ovim prostorima.

Druga, po njemu, bitna tema je i procišcavanje otpadnih voda. Svako mjesto u Istri i Primorju bi, kaže, trebalo imati biološki procistac, jer bi time štitili zemlju i more, a omogucilo bi se i navodnjavanje poljoprivrednih površina, dok bi se iz biomase mogla proizvoditi elektricna energija. Rupnik tvrdi da je njegova stranka to predlagala još prije 14 godina, isticuci da postoji mogucnost gradnje takvih procistaca u Istri, što bi dovelo i do veceg zapošljavanja.

- Svi govore o obnovljivim izvorima energije, ali ništa se ne cini. Idemo to provesti u djela, kaže Rupnik.

Milan Vukšic, clan predsjedništva Zelenih, govorio je o listama zelenih stranaka. Kaže da je ta stranka pokušala za ove izbore ujediniti zelene stranke, ali bezuspješno. Smatra da su neke od tih lista, koje se, kako kaže, pojavljuju samo na izborima, tek pijuni jacih politickih opcija, koje time žele zbuniti birace. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter