Ekološka modna revija u Rojcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni koji prognoziraju trendove kažu da je buducnost u ekologiji. To su prepoznali i Rojcani koji su u cetvrtak svoje vještine objedinili u manifestaciji "Zeleni trag". Otpadom do cistoce, moglo je biti geslo svih dogadaja jer prikazano je bila reciklaža "društvenog, etickog, mentalnog, ali i stilskog smeca" koje u pravim rukama stvara potpuno drugaciji efekt.

Buduci da se modni i glazbeni trendovi cesto ispreplicu s lifestyle trendovima, bilo je samo pitanje vremena kada ce se trend brige o okolišu, ali i vlastitom tijelu kao sastavnom dijelu prirode, preslikati i na modu.

Došao je red i na ekološku udrugu Zelena Istra, koja je prepoznala društvenu potrebu za etickom korektnošcu te je angažirala poznatog dizajnera Roberta Severa, koji je napravio dvije vrste oslikanih ekoloških platnenih torbi koje su planule u trenu. Puljani su pokazali veliku razinu ekološke, ali i stilske osviještenosti, a Sever se kao dizajner priklonio velikim dizajnerima koji podržavaju organske materijale poput Karla Lagerfelda i Chanela.

No, to nije bilo sve. U sklopu godine biološke raznolikosti, poznati pulski tatoo majstor i crtac stripa Fetti, koji je iste veceri puštao i glazbu, izradio je majice kojima se htjela skrenuti pažnja na ugrožene vrste poput morske medvjedice i istarske koze.?

Osobni stil danas je nezamisliv bez dobre torbice, što je bila okosnica modne revije koju je otvorila plesacica Sanela Vrbnjak plešuci u recikliranoj haljini T.O.F.A.-e. Nakon toga su na pistu, odnosno dugi hodnik treceg kata Rojca došli modeli snježnobijele puti koji su djelovali procišceno, "netrendovski i ekološki", te bili svojevrsni antipodi iskvarcanim dugokosim klišeiziranim manekankama.

U jednostavnim haljinama od žutice nosile su torbe koje su bile okosnica modne price. Prve su bile "eko-severuše", a druge velike torbe od odbacenih jutinih vreca kave u kombinaciji s cvjetnim pamukom postale su nove torbe, koje su dizajnirale Kristina Nefat i Marina Štembergar, a kojih se ne bi posramila ni ekološki osviještena Stella McCartney.

Cišcenje, ono mentalno, priredila je nova perspektivna književno-glumacka družina GoGo Wrighters predstavom kabaretskog tipa s puno ironije i parodija kojom se ismijavala televizija, popularne serije i mediji.

Sve je bilo popraceno muzikom Fetti electro swinga i fotosessionom Thee Akelic, dok se za glazbeni ostatak veceri pobrinuo Nesho. "Zeleni trag" ostavio je u mracnim i veselim hodnicima Rojca dobar trag, kako ekološki, tako stilski, eticki i glumacki.


Podijeli: Facebook Twiter