Ekološka bomba usred Trsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt izgradnje LNG terminala u uskom zaljevu Zaule izmedu Trsta i Muggie sve je bliže ostvarenju. Unatoc protivljenju svih talijanskih opcina na sjevernom Jadranu, konacnu odluku donijet ce vlada u Rimu.

Ulagac, španjolska tvrtka Gas Natural, ovih je dana pocela novu ofenzivu s ciljem dobivanja konacne dozvole za pocetak gradnje postrojenja. Vlada regije Friuli Venezia-Giulia je rezervirana: potpredsjednik regionalnog vijeca Luca Ciriani, ujedno celnik regionalne civilne zaštite, izjavio je medijima da se regija trenutno ne može izjasniti ni za ni protiv projekta i da se sve prepušta odluci u Rimu, odnosno ministarstvu za zaštitu okoliša.

Nacelnik opcine Muggia Nerio Nesladek sinoc je sazvao skup gradana kako bi još jednom ukazao na teške posljedice za okoliš koje ce pretrpjeti cijela opcina, ali i susjedne opcine u Sloveniji. Nakon prošlogodišnje smjene vlasti u Trstu, današnji gradonacelnik koalicije lijevog centra Roberto Cosolini izjasnio se protiv izgradnje terminala, no danas Trst ne može više utjecati na konacnu odluku i zbog toga što ju je prijašnja gradska vlast desnog centra podržala od samog pocetka.

Na susretu s gradanima u Muggi grupa od dvadesetak strucnjaka, profesora s tršcanskog i ljubljanskog sveucilišta, koji su se udružili da bi dokazali štetnost izgradnje terminala, pokušala je još jednom dokazati da je priložena dokumentacija ulagaca Gas Natural nedostatna, lažna i prepuna grubih propusta.

- Naša analiza pobija tvrdnje ulagaca. Nitko nas nije dosad za to tužio. Da smo se kojim slucajem suprotstavili investitoru krivim podacima, vec bi netko od nas ležao u zatvoru. Gas Natural troši ogromna sredstva u promidžbu projekta, ocito netko stoji iza njega i sad ceka na konacnu odluku vlade u Rimu, rekao nam je Adriano Bevilaqua, koordinator grupe strucnjaka koja se vec cetiri godine protivi projektu.

Nacelnik Muggie Nesladek pred gradanima je ustvrdio da je grad u ratu s ulagacem i sa svima koji ga podržavaju. Na skupu su prikazane slike koje prikazuju prve teške ambijentalne poremecaje koje je prouzrocio LNG terminal izgraden na moru nedaleko od talijanske obale pored ušca rijeke Po. Devet kilometara dug, 20 metara širok i od 30 do 50 centimetara debeli sloj pijene, koja je rezultat kemijske i mehanicke obrade morske vode koja služi za rad terminala, potpuno je devastirao dio obale nedaleko od Roviga.

Taj LNG terminal u mjestu Porto Viro jednak je onom koji ce se izgraditi u uskom zaljevu Zaule nadomak Trsta i Muggie. Svaki dan taj terminal zagaduje 630.000 kubicnih metara morske vode. Svake godine terminal opslužuju 110 brodova nosaca plina s kapacitetom od 140.000 kubicnih metara plina u tekucem stanju.

Postrojenje izmedu Trsta i Muggie bit ce izgradeno nadomak ostalih postojecih industrijskih postrojenja poput kemijske industrije Lindt, termocentrale, željezare, gradske spalionice, naftovoda i plinovoda pa bi eventualni incident izazvao tzv. domino-efekt. Starogradska jezgra Muggie udaljena je od buduceg terminala tek jednu milju, a 450 metara od velikih plinskih rezervoara prostiru se prve stambene zone Trsta.

- Bomba usred grada, rekli su strucnjaci u Muggi, koja ce zagaditi more, smanjiti prosjecnu temperaturu i utjecati na cijeli sjevernojadranski sustav. No, unatoc svemu, projekt ide dalje, konacnu rijec donijet ce talijanska vlada Marija Montija. Naime, financijski i gospodarski interesi su ogromni.


Podijeli: Facebook Twiter