Ekologija kao književna tema


U pazinskom Kaštelu  sinoć je otvoren 14. Festival fantastične književnosti, koji kako je na otvaranju rekla Mirjana Galant, zamjenica pazinskog gradonačelnika, na najbolji način potvrđuje Kulturnu strategiju grada - Pazin grad književnosti.

Ovaj je festival ujedno i promocija Grada Pazina, a posebno njegove bogate kulturne baštine, koja se zahvaljujući i ovom festivalu našla kao literarna tema. Začetnik pazinskog Festivala fantastične književnosti Davor Šišović, podsjetio je na mnoge dosadašnje festivale koji su trag u ovom književnom žanru, ponajprije u zbirkama priča koje ovaj festival objavljuje svake godine.

Pazinski Festival tako svake godine nastoji u žanrove fantastike uvesti teme kojima se ova literatura ne bavi previše često, stoga je ovaj festival dao značajan doprinos ovom književnom žanru u široj regiji, ali i fantastičnoj i znanstveno-fantastičnoj literaturi uopće. Festival je započeo susretom ponajboljih SF&F pisaca iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Tako su na književnoj večeri u Kaštelu predstavljeni romani Nataše Skazlić "Bidon", Davida Kelečića "Dublje od bezdana", Aleksandra Žiljka "Poseidonia", Ota Oltvanjija "Iver", Tomice Šćavina "Povratak genija", Milene Benini "Svećenica Mjeseca", zatim zbirke priča Gorana Skrobonje "Poklade", Vanje Spirina "Smrtonosna mizija", te autori Davorin Horak, urednik u Hangaru 7, trenutno napropulzivnijem domaćem SF nakladniku Afrodita Bulajić, prinova istarske SF scene, te Dragić Rabrenović sa zbirkom "Đavolji prst" bratskog Festivala fantastične književnosti Refestikon u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

Festival je nastavljen u subotu, gdje je najprije u vinkuranskoj knjižnici otvorena izložba SF ilustracija Marija Rosande "Sfinkuran". Potom je na Na Placi u Premanturi nakon koncerta Dua "Cavatina", gitariste Daria Budicina i flautistice Naike predstavljana zbirka "Ekološke priče". U njoj su objavljene najuspješnije priče pristigle na istoimeni natječaj.

Na ovogodišnji je natječaj stiglo 36 priča, a od njih je za objavljivanje u zbirci odabrano 20 najboljih. Tako su osim u zbirci na književnoj večeri predstavljeni autori: Danijel Bogdanović, Darko Tuševljaković, Dražen Horvat, Ernest Sanders, Goran Gluščić, Goran Skrobonja, Ivana Delač, Marko Fančović, Milena Benini, Sanja Tenjer, Saša Šebelić, Tihomir Jovanović, Tomica Šćavina, Tomislav Beštak, Vanja Spirin, Zoran Vlahović.

Moderator je urednik zbirke Davor Šišović, a nakon zbirke predstavljan je roman "Napušteni" i zbirka priča "Istrafantastic" Saše Šebelića. Festival fantastične književnosti organiziraju udruga "Albus" u suradnji s Muzejom grada Pazina i Općinom Medulin, a nakladnik zbirke "Ekološke priče" je Pučko otvoreno učilište u Pazinu. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter