Ekokampanja ide dalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena Istra je u suradnji s Gradom Rovinjom i Gradom Pulom u 2009. godini zapocela kampanju "Plasticno nije fantasticno", uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koju ocjenjuje uspješnom te ce je svakako nastaviti i u 2010. godini. Tijekom 2009. provedeno je niz aktivnosti u Rovinju i Puli kojima se gradane pokušalo potaknuti na korištenje platnenih torbi. U pulskim i rovinjskim vrticima održane su ekoradionice "Lina Boršelina spašava delfina" na kojima su mališani izradivali ekoslikovnice.

U školama su održane radionice na kojima su ucenici imali prilike pogledati film "Put kese". Organizirane su i projekcije dokumentarnih filmova o zaštiti okoliša namijenjenih gradanima. U akcijama na trgovima podijeljeno je ukupno 2.000 platnenih vrecica gradanima i djeci. Platnene vrecice kampanje "Plasticno nije fantasticno" izradene su u Zaštitnoj radionici TEKOP Nove iz Pule. Na taj se nacin htjelo potaknuti lokalnu proizvodnju, smanjiti nepotreban uvoz te potaknuti socijalnu i eticku osjetljivost, jer TEKOP Nova jedina u Istri zapošljava osobe s invaliditetom.

Jedan od ciljeva kampanje je i poticanje trgovina da uvedu platnene vrecice u ponudu. Tako se inicijativi prikljucila Puljanka grupa te je u više od 50 svojih prodavaonica uvela prodaju ekološki prihvatljivih platnenih torba po promotivnoj cijeni. Inicijativi su se prikljucili i prodavaonica zdrave prehrane Damodar te trgovacki lanac Valalta iz Rovinja.

Ova kampanja nastala je kao odgovor na opce prepoznati problem onecišcenja okoliša plasticnim vrecicama. Procjenjuje se da se širom svijeta svake godine upotrijebi 500 milijardi plasticnih vrecica, milijun njih svake minute. Godišnje umire milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca zamjenjujuci plastiku za hranu! I dok u ovo blagdansko vrijeme izlazite s punim vrecicama špeže iz svog omiljenog trgovackog centra, imajte na umu da jednu plasticnu vrecicu u prosjeku koristimo 12 minuta, a okoliš zagadujemo tisucu godina!


Podijeli: Facebook Twiter