Eko-stožer Marišćina: Otpad će se spaljivati u Istri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krizni eko-stožer Marišćine, to jest ogranak Halubje Udruge Eko-Kvarnera, optužio je na današnjoj konferenciji za novinstvo odgovorne za realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine da pogoduju »cementnom lobiju«.

Skupa tehnološka obrada u pogonu za mehaničko-biološku obradu u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini rezultirat će proizvodnjom »goriva iz otpada« te se očekivalo da će se na tako proizvedenom gorivu i zaraditi, ističe Krizni eko-stožer.

No, istaknuo je član Upravnog odbora Kriznog eko-stožera Josip Begonja, po potpisanim ugovorima tvrtka Eko plus, koja upravlja projektom Marišćinom, i stanovnici Primorsko-goranske županije plaćat će spaljivanje toga goriva u cementarama.

Tržišna cijena za spaljivanje goriva trenutačno je između 30 i 60 eura po toni te će, po izračunu po kojem će se u cementari na godinu spaljivati 35.000 tona goriva, na godinu plaćati gotovo dva milijuna eura, rekao je Begonja.

Pretpostavlja se da će se, zbog blizine, gorivo iz otpada najvjerojatnije spaljivati u cementari korporacije Holcim u Koromačnom u Istri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter