Eko rentom Pula se nece obogatiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je pulsko vijece usvojilo odluku da su opcine Puljštine i Grad Vodnjan dužni Puli placati ekološku rentu, odnosno naknadu za odlaganje smeca na Kaštijunu, vecina celnika tih jedinica lokalne samouprave pulsku odluku nije pozdravila s oduševljenjem.

Iznos koji opcine moraju podmiriti krece se od 100 do 300 tisuca kuna godišnje, što je ocito mnoge iznenadilo. Ipak, o ekološkoj se renti vec duže govori, a prethodnu je odluku pulski gradonacelnik Boris Miletic donio vec pocetkom godine.

Nacelnik koji posebno nije zadovoljan tom odlukom je Denis Kontošic jer smatra da je naplata naknade dodatni uteg za Opcinu Barban, dok se Pula s tim iznosom nece pretjerano obogatiti.

Medulinski donacelnik Damir Demarin tvrdi pak da bi zapravo Medulin trebao naplacivati rentu jer je deponij u neposrednoj blizini opcinskog podrucja.

Vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic takoder tvrdi da bi i oni mogli Puli uvesti ekološki namet, jer je kanalizacija iz Štinjana i Puntižele spojena je na procistac na podrucju grada Vodnjana pa bi mogli kompenzirati te dvije stvari, što su i zatražili od Grada Pule, no odgovor još nisu dobili.

Ugovor s Pulom nije potpisala ni Opcina Svetvincenat jer, kaže nacelnik Dalibor Macan, te novce nemaju.

Da Pula ima zakonsko pravo za naplatu, ne spore ni u Marcani i Ližnjanu. No marcanski opcinari smatraju da je trebalo to najaviti ranije, a Ližnjanci još nisu ni dobili racun, pa još ni ne razmišljaju kako i kada platiti naknadu. (Piše Tatjana GRBIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA, KOJI U CIJELOSTI MOŽETE CITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter