Eko proizvodi i tradicionalna hrana mamac za kupce

Slavoncima su glavne uzdanice domaći kulen i slanina (M. MIJOŠEK)
Slavoncima su glavne uzdanice domaći kulen i slanina (M. MIJOŠEK)

U Domu Hrvatskih branitelja u Puli u petak je svečano otvorena 23. izložba hrane i pića Histria na kojoj je ove godine svoje proizvode predstavilo 114 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Ovu već tradicionalnu manifestaciju koja je s vremenom prerasla u prodajnu izložbu hrane i pića ali i u prepoznatljivo mjesto na kojem izlagači imaju priliku afirmirati sve ono što rade u svojim obiteljskim gospodarstvima, organizira Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Pula.

Predsjednica komore Jasna Jaklin Majetić u petak je istaknula da su na ovom sajmu najvažniji upravo ljudi, odnosno izlagači koji  svojim dolaskom i prisutnošću, potiču svoju okolinu na razmišljanje što to znači kvalitetno kupovati ali i cijeniti proizvod.

- Ova je izložba s godinama postala mjestom prepoznatljive kvalitete i okupljanja proizvođača iz cijele Hrvatske i posebnu pažnju pridodajemo promociji novih proizvoda koji nisu na tržištu dulje od godinu dana, te nam je izuzetno drago što nam se mnogi izlagači već godinama vraćaju, rekla je Jaklin Majetić i navela da su ljudi pravi stvaraoci ovog sajma, a njihov krajnji proizvod svojevrsna je putovnica za tržište.

Prisutne su pozdravile i predstavnice Istarske Županije i Grada Pule Viviana Benussi i Vesna Sajić koje su obje izrazile zadovoljstvo zbog činjenice što se ovaj važan gospodarski susret, na kojem se mogu kušati i kupiti razni ekološki proizvodi, u Puli održava već više od dva desetljeća. Na ovogodišnjoj Histriji koja traje do nedjelje predstavit će se i proizvodi nositelji znakova kvalitete-Eko proizvodi- koji su posebno označeni, a uz njih po prvi put će se prezentirati 35 novih proizvoda na tržištu od 22 različitih proizvođača koji će dobiti i priznanja.

Izložba hrane i pića odlična je prilika za sve one koji po sajamskim cijenama žele kupiti domaće namirnice, poput slavonskog kulena, čvaraka, dalmatinskog pršuta, istarskih kobasica s malvazijom, raznih sireva ali i delicija poput pralina s konopljom, marmelade od crnih i zelenih maslina. U ponudi su i  razni ljekoviti čajevi, proizvodi od aronije, domaće gibanice, štruklji, prirodna kozmetika, čokoladni tartufi s uljem konoplje i niz drugih delcija, a na svoje će doći i ljubitelji sirove i bezglutenske hrane.

Na sajmu su po prvi put nastupile članice socijalne zadruge "Kora" iz Hrvatske Kostajnice koje su predstavile ukusne energetske pločice od raznih orašastih plodova i konoplje. Članica zadruge Nataša Kos ispričala nam je da su se oformile putem projekta "Žene traže više" kojeg je sufinancirala Europska unija, a potiče povezivanje i zapošljavanje žena.

Odgovor na pitanje koji je pršut bolji, dalmatinski ili istarski, vješto je izbjegao Stipe Roca koji se na obiteljskom gospodarstvu blizu Vodica bavi proizvodnjom pršuta i ostalih proizvoda od mesa, a može se pohvaliti i tradicionalnim obiteljskim imanjem koje nosi naziv Kuća od pršuta. Obrt Roca u Puli se predstavio s jedinstvenom paštetom od dvije godine starog pršuta koji svojom teksturom podsjeća na tradicionalni istarski pešt, no mnogo je aromatičniji a nekima čak i slaniji.

Porazgovarali smo i Brankom Kovač iz Poreča koja se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bavi ekološkim pčelarstvom, a po prvi je put na izložbi predstavila kremasti med s konopljom ali i niz drugih proizvoda od meda iza kojih stoji brend Remedy. Ovo obiteljsko gospodarstvo u proizvode od meda stavlja različito sušeno ljekovito bilje, a takav gotov proizvod ima izrazita ljekovita svojstva.

Tko još nije kušao poznate jaskanske štruklje, može to učiniti na ovogodišnjem sajmu, a vlasnica obrta Nadica Golujuh osim tradicionalne radionice izrade štruklji, predstavlja se i s raznim proizvodima od domaćeg tijesta poput makovnjača, orehnjača te raznih štrudli. Iz Slavonije, točnije iz Borava na sajam je stigla i Milica Požgaj iz Obrta Bođriković. Oduševljena je Pulom i brojem posjetiteljima koji im se uzastopno vraćaju, a kako kaže, na dvije farme na kojima uzgajaju preko 500-tinjak svinja, na tradicionalan način pripremaju razne suhomesnate proizvode. Osim slavonskog kulena, čvaraka i slanine, po prvi put na Histriji su predstavili dimljenu kobasicu zalivenu svinjskom masti.

U svakom slučaju i ovogodišnja izložba ponovno se pokazala kao jedinstveno mjesto za sve ljubitelje domaće i zdrave hrane ali i svih drugih ekoloških proizvoda. Mjesto je to, na kojem svi posjetitelji bez ustručavanja mogu kušati hranu i o njoj na licu mjesta popričati s brojnim izlagačima koji će vam rado otkriti sve što ste kušali ili planirate kupiti. Dodajmo i to da je podršku trodnevnom sajmu svojim dolaskom dala i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Održan Forum obiteljskog smještaja

U sklopu sajma, u petak se održao i 2. Forum obiteljskog smještaja Istarske županije na kojem su predstavnici raznih institucija pred istarskim iznajmljivačima govorili o problematici i zakonskim okvirima vezanim uz pružanje usluga smještaja. Također, u sklopu izložbe održava se i niz radionica za izlagače ali i posjetitelje kao i brojna stručna predavanja. Dodajmo, kako je sajam u subotu otvoren 10 do 19 sati te u nedjelju od 10 do 17 sati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter