Eko programima želimo ostvariti Bio regiju Istru

Karmenu Vella i Valter Flego
Karmenu Vella i Valter Flego

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je na sjednici Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE), gdje je bio jedini župan iz Hrvatske. Sjednici je nazočio i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, kojem su sudionici imali priliku iznositi nove inicijative i davati sugestije o pitanjima vezanim za zaštitu okoliša. Na dnevnom redu sjednice bila je i rasprava vezana uz postojeće i buduće zakone o energetskoj učinkovitosti.

Obnovljivi izvori

U povodu toga, župan Valter Flego podsjetio je na sporazum gradonačelnika za klimu i energiju kojim su prvi ljudi Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja obavezali smanjiti emisije ugljičnog dioksida za najmanje 40 posto do 2030. godine. Planirano je da se to ostvari učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije.

- Potpisom Sporazuma istarski su se gradovi, prvi u Hrvatskoj, priključili ovoj iznimno značajnoj inicijativi, čime su se obvezali donijeti konkretne i dugoročne mjere kojima će se osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje. Smatram kako nam predstoji još ambicioznije djelovanje u pogledu zaštite okoliša, za što je nužno da Europska komisija alocira još više financijskih sredstava za programe i projekte koji se odnose na to područje. Ekološkim programima želimo i dalje štititi naš okoliš i prirodu u cilju očuvanja ljudskog zdravlja i stjecanja uvjeta za Bio regiju Istru, istaknuo je Flego u Bruxellesu. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter