Eko muzej "Kuća o batani" dobio zeleno svjetlo za zaštitu UNESCO-a

Eko muzej "Kuća o batani" na UNESCO-ovu  listu kandidiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Eko muzej "Kuća o batani" na UNESCO-ovu listu kandidiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Rovinjski Eko muzej "Kuća o batani" dobio je zeleno svjetlo za uvrštenje na UNESCO-ovu listu "Najbolje prakse u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svijeta". Potvrdu da će i rovinjska batana zaploviti punim i raširenim jedrima te biti pod UNESCO-ovom zaštitom dobili smo od koordinatora projekta "Kuća o batani", prof. Marina Budicina, dogradonačelnika Rovinja. Vijest nam je nevoljko potvrdio, a razlog zbog kojeg se čekalo s odličnom vijesti leži u iščekivanju potvrde, odnosno službenog dokumenta o uvrštenju "Kuće o batani" na listu, koja bi se trebala dogoditi na Godišnjoj sjednici UNESCO-ovog Međuvladinog odbora koji će se održati od 28.studenog do 2.prosinca u Addis Abebi.
 
- Točno je dakle, da je Eko muzej "Kuća o batani" kandidiran od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske na UNESCO-ovu listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Također, točno je i da je naša kandidatura samo prije nekoliko dana pozitivno ocijenjena od strane Međuvladinog odbora za očuvanja nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, i točno je dakle da će Eko muzej, prema svemu sudeći, biti na ovoj ekskluzivnoj i svjetskoj kulturnoj listi, rekao nam je Budicin, iskoristivši i prigodu da izrazi zahvalnost nadležnom Ministarstvu koje je znalo prepoznati, vrednovati i regrutirati projekt, članovima Udruge Eko muzeja "Batana", kao i svim građanima Rovinja koji su na ovaj ili onaj način involvirani u život s batanom.
 
- Ovo je veliko priznanje Rovinju i svim njegovim građanima. Nagrada je to našoj bogatoj tradiciji i akterima koji tu prošlost žive ne glumeći je zbog turističke, profitne ili bilo koje druge potrebe kaže Marino Budicin, objasnivši kako je Eko muzej uspješno povezao oživljenje jednog elementa nematerijalne kulturne baštine (umijeće gradnje batane) s održivim razvojem i time utjecao na čitavu zajednicu. Naime, smatra dogradonačelnik da je Eko muzej, takvim stavom, načinom života i djelovanja na najbolji način implementirao načela i ciljeve Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter