Eko kviz za djecu s buzetskog i koparskog područja

Ana Pernić, Valter Flego i Meri Vivoda predstavili Eko kviz (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ana Pernić, Valter Flego i Meri Vivoda predstavili Eko kviz (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Djeca s obje strane hrvatsko - slovenske granice na isti će se način educirati o ekologiji i prevenciji zagađenja okoliša. Grad Buzet izdavač je dvojezične publikacije Eko kviz, koju će rješavati petsto osnovaca s buzetskog i koparskog područja.

Eko kviz objavljen je u okviru projekta DIVA - Sanacija ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti - koji se financira sredstvima Europske unije (IPA Slovenija - Hrvatska 2007-2013.), a u cijelosti je autorski rad buzetske ekipe. Vodstvo i koordinaciju potpisuje Meri Vivoda, tekst Ana Pernić i Sonja Zorko, grafičko oblikovanje Martina Sirotić.

Gradonačelnik Valter Flego na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da projekt DIVA nisu samo zeleni otoci i sanacija ilegalnih odlagališta otpada već i edukacija i ulaganje u ljude, osvješćivanje mladih i starih o tome kako da se ponašaju u budućnosti da bismo imali što manje ilegalnih odlagališta otpada.

Glavni cilj radionica i Eko kviza, rekla je buzetska koordinatorica projekta Meri Vivoda, je da se kroz učenje, igru i kreativne aktivnosti podigne svijest djece o važnosti očuvanja okoliša, razvrstavanja i reciklaže otpada, korištenja obnovljivih izvora energije, negativnih utjecaja divljih deponija na zdravlje i kvalitetu života.

Edukaciju i radionice prevencije Grad Buzet provodi u suradnji s vanjskim izvršiteljem usluge Narodnom knjižnicom i čitaonicom Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", a uz podršku Dječjeg vrtića "Grdelin" i Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja". Do sada je, rekla je knjižničarka Ana Pernić, održano dvanaest edukativno-kreativnih radionica na kojima je sudjelovalo 644 djece. Održan je eko kviz - igra za predškolce za 44 mališana te tri predavanja za lokalnu zajednicu na kojima je prisustvovalo 110 posjetitelja.

- Očekuje nas još nekoliko radionica za djecu koja će izrađivati kućice za ptice, a održat će se i utrka najbrži ekolozi - utrka u razvrstavanju otpada. U planu je i predavanje za odrasle, tako će u ožujku Korado Korlević govoriti na temu "Od lokalnih eko problema do globalnog zatopljenja", a u pripremi je i kazališna predstava za djecu ekološke tematike, on - line eko kviz, edukativna učilica za djecu "Eko - memory" i DIVA info dan, rekla je Pernić.

Projekt "Sanacija ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti - DIVA" Grad Buzet provodi u suradnji s partnerskim institucijama Gradskom općinom Koper kao vodećim partnerom te Istarskom županijom - Upravnim odjelom za održivi razvoj, gradovima Pulom i Umagom te Univerzom na Primorskem - Znanstveno-raziskovalnim središčem. DIVA traje 27 mjeseci i završava krajem ožujka. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter