Eko Kvarner traži obustavu Plomina 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Eko Kvarner zatražila je od mjerodavnog ministarstva da se do daljnjega obustavi upravni postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju termoelektrane Plomin 3, dok se za to ne stvore zakonski uvjeti, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Vjeran Piršic.

Piršic je napomenuo da ce Eko Kvarner, ako se postupak procjene utjecaja na okoliš ne obustavi, prijaviti odgovorne osobe.

Po njegovim rijecima, Eko Kvarner je dobio i objavio zapisnik s prve sjednice savjetodavnoga strucnog povjerenstva za studiju o utjecaju na okoliš termoelektrane Plomin 3. Smatraju da je iz uvida u te materijale ocito da je studija izradena katastrofalno, da je manjkava i da joj je glavna svrha prikriti negativne utjecaje projekta na okoliš i zdravlje ljudi.

Piršic je rekao da je izradena projekcija utjecaja termoelektrane u krugu od samo 10 kilometara, iako ce ona, smatra, utjecati i na zrak do Senja. Osim toga, na podrucju termoelektrane zrak je druge kategorije, a po zakonu, dok zrak ne bude prve kategorije, u opcini Kršan ne mogu se planirati novi pogoni koji bi bili moguci onecišcivaci zraka, rekao je Piršic.

Od termoelektrane na ugljen jedinu korist imat ce investitor, njemacki RWE, koji ce, prema rijecima Igora Via iz lovranske podružnice Eko Kvarnera, umjesto da koristi ekološki prihvatljiviji plin iz sjevernog Jadrana, uvoziti ugljen te jeftinu struju plasirati na njemacko tržište.


Podijeli: Facebook Twiter