Eko-efekte procistaca tek treba analizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Boris Miletic odbio je zahtjev devetero oporbenih vijecnika Gradskog vijeca za razmatranjem interpelacije na odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uredenja grada Pule u kojoj se istice da studija Jacobs, na kojoj se temelji idejno rješenje uredaja za procišcavanje otpadnih voda na Valkanama (Lungomareu), nije dovoljno detaljno prezentirana javnosti i vijecnicima te sadrži brojne nedostatke koji umanjuju njenu vjerodostojnost.

Zahtjev su podnijeli Bruno Nefat, Mauricio Licul, Dunja Racic, Irenko Srdoc, Zdenka Vratovic (svi s Nezavisne liste Plinija Cuccurina), Loredana Štok i Mirjana Ružnjak (s Nezavisne liste Loredane Štok), te Lovorka Tomicic i Janko Žužic iz HDZ-a.

Negativno izvješce, kao i interpelacija, naci ce se u utorak, 17. srpnja, na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeca i ova ce tocka dnevnog reda sasvim sigurno izazvati žestoku polemiku. Potpisnici zahtjeva traže da se provjere planska rješenja za lokacije procistaca, odnosno rezerviraju lokacije za procistace prilikom širenja grada, što su bile rijeci oporbe i prilikom prijašnjih rasprava na temu procistaca.

U izvješcu Miletic naglašava da se okolišni aspekti idejnog rješenja uredaja na Valkanama tek trebaju analizirati u postupku procjene utjecaja na okoliš. U slucaju neprihvatljivosti, nadležno ministarstvo može izdati negativno mišljenje. Stoga, smatra gradonacelnik, nema smisla sada provjeravati ekološke efekte.

Inace, na mnogobrojne nedostatke studije Jacobs, i nedavne revizije te studije, ukazala je udruga Za Sisplac otvorenim pismom gradskim vijecnicima u kojem se apelira na savjest vijecnika prilikom odlucivanja o pojedinim prostornim planovima, posebice o lokaciji za procistac na Lungomareu.

Buduci da narucitelj revizije nije obavijestio javnost o njenim rezultatima te je nisu objavili na internetskim stranicama Grada Pule, udruga je pozivala vijecnike da iskoriste svoje pravo i informiraju se o spomenutoj reviziji koja je, isticu, utvrdila da su brojne stavke u studiji pogrešne te da su izracuni i podaci doneseni korištenjem ad hoc metoda istraživanja. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter