Eko akcija u Marini Veruda

Čišćenje šumice Lungomare
Čišćenje šumice Lungomare

Peta ekološka akcija čišćenja podmorja  "EKO 2014." održana je jučer prijepodne u Tehnomont Marini Veruda u suradnji sa Klubom za podvodne aktivnosti (KPA) Medulin. Cilj akcije bio je čišćenje podmorja zaljeva Veruda.

Očuvanje okoliša je od velike važnosti, ističu u marini, jer su nositelji Plave zastave već 15 godina uzastopce, a ovom tradicionalnom aktivnošću cilj im je proširiti područje djelovanja te pridonijeti čistoći mora i kvalitetnijem okolišu.

Denis Sardoz, član KPA Medulin, rekao je da je zajednički projekt eko akcija s Marinom Veruda započeo 2010. godine.

- Svake godine smo sve uspješniji i vidimo da ima sve manje smeća, što znači da dobro čistimo i da ljudi sve manje bacaju otpad u more. Također, sve veći broj ronilaca sudjeluje i sve više klubova se uključuje pa ove godine imamo čak šest klubova i četrdesetak ronilaca, rekao je.

Uz KPA Medulin, sudjelovao je i Klub Mladost, zatim Loligo iz Vodnjana, Ronilački klub Uljanik te CPA iz Pule i KPA iz Rovinja. Ronioci su čistili dio akvatorija na potezu od benzinske crpke kod Pješčane uvale do četvrtog mola u marini.

Svake godine očiste drugi segment i na taj način pokušavaju očistiti cijelo područje, rekao je Sardoz. Njihov "ulov" bio je sitni otpad poput ambalaže i bočica od sokova, metle, ali i krupni otpad poput stolica i kanti za smeće te i opasnog otpada poput akumulatora.

Očišćena šumica Lungomare

Mjesni odbor Sveti Polikarp - Sisplac i Mjesni odbor Vidikovac povodom dana Grada Pule i pobjede nad fašizmom, kao i svake godine, organizirao je proljetnu eko akciju pod nazivom "Uredimo i koristimo pulske šume Lungomare i Drenovica te ih povežimo trčanjem i pješačenjem".

Tim povodom u subotu je održana akcija čišćenja šumice Lungomare u kojoj je sudjelovalo četrdesetak članova gradske organizacije SDP-a, vijećnika mjesnih odbora i radnika tvornice cementa s mehanizacijom. Nakon uspješne akcije održano je prigodno druženje uz roštilj na SRC Valkane.

Glavne akcije čišćenja šumica sa sportskim aktivnostima bit će održane 24. svibnja na Lungomareu i 25. svibnja u šumici Drenovica, gdje će, sudeći prema prošlim godinama, biti više od 400 sudionika svakoga dana, od čega više od polovice najmlađih. (P. LUKEŽ; N. JANKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter