Eklektično modno proljeće

Iz radionice modne kraljice Miuccije Prade
Iz radionice modne kraljice Miuccije Prade

Pred nama je eklektično i maštovito modno proljeće. Nema univerzalnog trenda, nosi se sve, dovoljno je dobro oko i osjećaj za stil. Više je modnih genijalaca iskočilo iz mase, no ove sezone pistama je nanovo zavladala kraljica Miuccia Prada, poznata po svom intelektualnom pristupu modi. U svoju raskošnu proljetno-ljetnu kolekciju jarkih boja utkala je štras, kristale, čipku, a sve promišljeno začinila arty printom.

Na haljinama ove modne mudrice osvanuli su portreti žena nastali u suradnji s umjetnicom Jeanne Detallante koja je oslikala unikatne murale za Pradin projekt "In the heart of the multitude". Lica Pradinih snažnih, samosvjesnih žena prekrivaju čitav prednji dio haljina, a na glavi su im, umjesto krune, raskošni grudnjaci. Printom se poigrao i Hermes, čiji je dizajner Christope Lemaire inspiriran djelima francuskog postimpresionističkog slikara Henrija Rousseaua.

Za umjetničke printove opredijelile su se i mnoge druge modne kuće, među njima i Celine, Alexander McQueen te Jil Sander. Na cijeni je i print inspiriran životom plemena, kojemu je, da stvar bude dojmljivija, dodano i perje. 

Kud dragulji i šljokice, tud i sjaj zlata, srebra i bronce. Alber Elbaz za Lanvin je osmislio blješteće haljine od lamea, lureksa, satena i brokata. Ni to mu nije bilo dosta, začinio ih je niskama glomaznog nakita te im dodao zlatne cipelice i torbice.

Proljeće na ulice mami i standardne pastelne tonove slastičarnice na odjeći koju bi odabrale romantičarke. No, kričavo žuto, narančasto, ružičasto i električno plavo famozna je kromatska četvorka koja plovi i u nadolazeću vruću proljetno-ljetnu sezonu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter