Ekipe Lavanda i Grota pripremile najbolju čripnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa Lavanda pobjednica je natjecanja u pripremanju mesne čripnje održanog sinoć u sklopu  manifestacije Valbandon pod čripnjom koju 14. godinu zaredom  organizira Turistička zajednica Općine Fažana. Drugo mjesto osvojile su Žabe, a treće ekipa Istra u srcu. Najbolju pak riblju čripnju pripremila je ekipa Grota, drugo mjesto pripalo je Fažani, a treće ekipi Gušti su gušti. Pobjednicima je pripao pršut, drugoplasiranima sir, a trećeplasiranima vino. 

Aleksandra Pekica, pripadnica pobjedničke ekipe Lavanda koja se sastoji od pet ženskih i jednog muškog člana, kaže da nastupaju već sedmu godinu zaredom, a prije tri godine osvojili su treće mjesto.

-Ispekli smo domaću janjetinu s krumpirima koju je teže peći jer zna biti suha. Stoga smo je dan ranije stavili u pac, a važno je da se meso okreće i da ima masnoće. Naravno, dodali smo svinjsku mast koja  mora ići uz janjca koji je suh. Pod čripnjom je bilo četiri kilograma mesa i tri kile krumpira, uz dodatak mrkve, luka, češnjaka, začinskog bilja i tajnog sastojka. Pečenje je trajalo sat i pol, a peka je planula, rekla je Pekica.

U opuštenom ambijentu uz samu valbandonsku plažu 22 ekipe počele su se pripremati još u 18 sati , a jela je trebalo peći barem sat i pol. Ekipe su imale između tri i 15 članova i same su osigurale sastojke koji su na koncu podijeljeni posjetiteljima. A pod pekom su se našle vrhunske delicije: janjetina, teletina, svinjetina, riba, morski mekušci i kruh koji su planuli doslovno u roku od pola sata! Mirisi su mamili sa svih strana, privukavši neviđen broj posjetitelja i namjernika, procjenjuje  se da ih je bilo više od tisuću.  Među ekipama bila je i jedna iz Mađarske, koja je pripremila vepra, janjca i srnetinu, stoga ne čudi da, uz vrhunske namirnice,  ova manifestacija postaje  sve popularnije.

No, pravu atrakciju predstavljale su dvije megačripnje, ukopane u zemlju, promjera od oko 2,5 metara, koju su pripremali lokalni ugostitelji. Masivne poklopce ovih također mesnih i ribljih čripnji trebalo je podizati uz pomoć čekrka. No, jednako ukusna jela iz megačripnji prodavala su se za 30 kuna po porciji. 

Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane, kaže da je ova manifestacija još jedan u nizu doživljaja fažanske općine.

-Naglasak je na Valbandonu, oni  je smatraju svojom feštom  koja se održava krajem glavne sezone i vrlo je uspješna, rekla je Peroković. Ono što ovu manifestaciju razlikuje od ostalih pučko-turističkih veselica je upravo ponuda ispod peke koja je zahtjevna upravo zbog toga što može nahraniti određeni broj ljudi. Valbandonske čripnje uspjele su zasititi 650 ljudi, no oni koji su ostali bez porcije mogli su kušati domaće valbandonske lubenice te uživati u lubenica-artu, umijeću  rezbarenja kore ovog voća čiji su rezultat bila prava mala remek-djela. 

Moglo se degustirati, ali i kupiti domaće maslinovo ulje, sir, med, vino i kolači. U điru su bile i igre: potezanje konopa, nošenje krumpira u žlici i trčanje u paru „na tri noge“. Manifestacija je okončana u 22.30 sati veličanstvenim vatrometom koji je trajao dobrih sedam minuta. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter