Ekipa zvjezdarnice Višnjan otkrila deset asteroida

Sanjin Prodan, Buzet Autosport (arhiva)
Sanjin Prodan, Buzet Autosport (arhiva)

Čak deset novih asteroida u Sunčevu sustavu otkrili su tijekom ljeta učenici i mentori Višnjanske škole astronomije, potvrdio je Centar za mala tijela Međunarodne astronomske unije.

- Poseban je štos da je pet nebeskih tijela odnosno asteroida grupa naših učenika otkrila samostalno, radom na projektu praćenja opasnih asteroida s mentorom Enricom Pettarinom iz Italije, ponosno kaže jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na asteroide i voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan Korado Korlević.

Asteroidi, ili kako ih još zovu - mali planeti, veličine su planine odnosno promjera jednog kilometra, a otkriveni su u jednom od najstarije poznatih zviježđa onom Vodenjaka.

Uočeni su teleskopom promjera jednog metra s nove astronomske promatračnice u Tičanu, i to tijekom potvrdnih mjerenja potencijalno opasnih objekata iz NEOCP liste Međunarodne astronomske unije. Otkriveni su tijekom ljetne astronomske škole u sklopu edukacijskih programa iz projekta "Zajedno smo jači" koji su se održali između 12. i 26. kolovoza. Učenicima će stečeno iskustvo direktnog uključivanja u tehnologiju teleskopa i znanstveno istraživanje biti značajan uvid i poticaj kod odabira karijere u područjima znanosti i tehnologije.

- Ta se tijela nalaze jako daleko od nas i nebitna su, ali tako je jednako u 18. stoljeću bilo i s pacifičkim otocima kada su otkrivani, a danas su svima znani kao primjerice Tahiti, kaže voditelj Korlević o značaju otkrića novih nebeskih tijela. Prema karakteristikama većina pronađenih tijela spada u glavni Asteroidni pojas i u stabilnim su stazama oko Sunca te ne predstavljaju opasnost za planet Zemlju. Dvoje od novootkrivenih objekata imaju neobične staze. Jedan iz skupine brzih asteroida Hungaria koja prolaze pokraj Marsa označen je šifrom 2017 QF16, a drugi sa šifrom 2017 QX31 pripada grupi sporih asteroida Hilda koja prolaze u blizini Jupitera.

- Smisao otkrivanja asteroida je u tome da im precizno odredimo putanju i saznamo da li nam predstavljaju potencijalnu opasnost ili da nam u budućnosti posluže kao rudnici sirovina, zaključuje Korlević. Inače, na novoj se zvjezdarnici nadograđuje teleskop i nabavlja oprema kako bi se u narednih pet godina mogla pružati kvalitetna podrška svjetskoj zajednici pri praćenju potencijalno opasnih tijela. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter